Летим до Дубай за стотачка

Летим до Дубай за стотачка | StandartNews.com

Двупосочен билет София - Виена на промоция пуска националният превозвач

Самолетен билет до Дубай за по-малко от 100 лева предлага унгарската авиокомпания Wizz Air. Преди дни нискотарифният превозвач обяви полети от София до пет нови дестинации - Бари, Кьолн, Женева, Мюнхен и Неапол. Атрактивната цена от 51 евро за полета до Дубай важи за 18 май. Пътуването не включва застраховка и такса обслужване, но въпреки това излиза 8 пъти по-евтино в сравнение с някои национални превозвачи. Най-евтиният билет на Turkish Airlines например за 19 май е 434 евро. Освен до Обединените арабски емирства, през пролетта можем да пътуваме изгодно и до Париж, Рим, Милано, Дортмунд, Брюксел и Лондон. Малко след Великден, на 15 април, може да летим до столицата на Франция само за 41 евро. Полет от София до Дортмунд пък излиза 60 евро, с всички включени такси.

Цената на билет за Айндховен до 28 април струва 68 евро. Толкова излиза и полет до Ларнака в средата на май. Сред интересните дестинации е Тел Авив, като цената дотам е само 64 евро. Евтини билети предлага и друга нискотарифна авиокомпания - Ryanair. Излитане от летището в Пловдив и кацане в Лондон на 19 май струва 76 евро с всички включени такси. А на 11 май до Франкфурт на Майн можем да пътуваме само за 55.77 евро. Вчера Ryanair обяви, че се отказва от плановете си да развива трансатлантически полети до САЩ. Информацията на BBC излезе само пет дни след като бордът на авиопревозвача одобри плановете. От компанията излязоха с официално съобщение, че "не е обмислян и не е одобряван какъвто и да било трансатлантически проект. Въпреки по-високите цени, добри оферти за пътуване в момента предлагат и много национални авиокомпании.
Изгодни оферти предлагат и родните ни превозвачи.

"Bulgaria Air" например пуска промоции за някои интересни дестинации. Двупосочен полет от София до Виена с всички включени такси, ръчен и регистриран багаж, струва 284 лв. Ако решите да пътувате до Милано и обратно в периода от 1 март до 31 май и запазите билета си до 23 март, ще са ви необходими точно 267 лева. До Бургас и обратно със самолет излиза 164 лева отново с всички включени такси. От авиокомпанията предупредиха, че местата за всички промоции са силно ограничени и много бързо се изчерпват. В тези случаи от компанията поемат ангажимент да предложат алтернативи, които са с най-добрата възможна цена.

Куфарът излиза до 60 евро

Радослава Добрева, експерт в туристическа агенция eSKY.bg

Нискотарифните полети са чудесна възможност за хората с по-ограничен бюджет да осъществяват кратки пътувания до популярни дестинации. Големият им недостатък е липсата на редица допълнителни услуги, които не се включват в цената на евтините билети. Така например багажът се заплаща допълнително. Един куфар може да струва между 15 до 60 евро в посока, в зависимост от авиокомпанията, маршрута и начина на плащане. Понякога добавянето само на багаж към билета може да направи полета с нискотарифна компания по-скъп, отколкото с редовна. Друг недостатък е ползването на по-малки и отдалечени от дестинацията летища. Например летище Бове-Тиле, което обслужва нискотарифните полети до Париж, се намира на 85 км от центъра на града, което може да доведе до значителни разходи за придвижване от и до летището. В самолетите няма отделни класи, а ако искате да запазите място, трябва също да заплатите допълнително. Мястото между седалките е по-тясно, а храна на борда се предлага само срещу заплащане. Преди време един популярен нискобюджетен превозвач заяви намерението си да направи и тоалетните в самолетите си платени. Това за щастие не се случи, но примерът е показателен за модела на нискотарифните авиокомпании. От гледна точка на безопасност, разлика между редовни и нискотарифни авиопревозвачи няма. Хората, които нямат опит в пътуванията със самолет, биха могли да се заблудят, че предлагайки по-евтина услуга, нискотарифните авиокомпании са недостатъчно надеждни и сигурни. Това е погрешно. Разликата в цената се дължи само и единствено на разликата в предлаганата услуга.

Ламята Спаска гълта билета

Георги Пенин блогър /aerohroniki.com/

Полет от Париж може да е с 20 евро по-евтин, но да тръгва в 6,00 сутринта. На първо време решавате, че нямате проблем с ранното ставане и ще си спестите 20-те евро. Оказвате се в Париж и изведнъж разбирате, че градски транспорт през нощта няма. Трябва ви нощно такси до летището и спестяването от самолетния билет отива при Ламята Спаска. Ако разполагате с достатъчно време, прекачванията си струват. Прибирайки се, кацам във Виена по обяд, излитам към София вечер, т.е. имам безплатна разходка из Виена точно по времето на коледния пазар и греяното вино. Билетът не бе от най-евтините, с цели 10 евро по-скъп от алтернативата, която щеше да ме прибере в България много по-бързо и по-рано. Но за себе си прецених, че мини коледна разходка из Виена си заслужава 10-те евро.

Стачки отмениха 9 полета

Осем полета до и от летище София анулира вчера продължаващата трети ден стачка на пилотите от авиокомпания "Луфтханза". Изпълнен беше единствено този по дестинацията Мюнхен - София - Мюнхен (LH1704), кацащ в София в 18,15 и излитащ обратно към Мюнхен в 19,35 часа. Причината е, че полетът се изпълняваше от авиокомпания, регионално подразделение на "Луфтханза", чиито пилоти не участват в стачните действия за запазване на досегашната възрастова граница за пенсиониране на летците.

Анулирани бяха сутрешните и обедните полети на "Луфтханза" за Мюнхен и Франкфурт, както обедният и вечерният на кацащите от двата града. Поради стачка на италианските авиодиспечери и пилоти от авиокомпания "Алиталия", беше анулиран и вечерният полет от Рим .

Вдигат цените преди празници

Евтини оферти може да има 3 седмици преди излитане

Много нискотарифни компании се възползват от празниците, за да увеличат цените на билетите.
Затова мениждъри в авиационния бранш съветват хората да летят през седмицата. Заради скъпите билети по Великден, студентката по стоматология Мария Тепелиева няма да си дойде у дома на празника. Тя учи в Мюнстер, Германия.
"Връщането ми в България зависи от цената на билетите", призна Мария пред "Стандарт". За да се прибере по Коледа например, започва да търси изгодни полети още от края на октомври.

"Случва се да пуснат евтини билети три седмици преди самия полет, но това е рядко, а и рискът да няма и да се наложи да платя много висока цена е твърде голям", каза Мария. Почти винаги пътува с ръчен багаж, твърди, че й стига. Билет от Мюнстер до София и обратно й струва приблизително 150 евро при ранно резервиране. "Имам регистрация в сайт на една от нискобюджетните компании и не се налага всеки път да въвеждам наново данните си. Чекирам се онлайн и от компанията ми пращат билета директно на мейл", обясни Мария. Преди месец забелязала, че в края на март има изненадващо голямо намаление на полети до България и обратно. Решава, че ще си дойде за малко вкъщи и веднага си запазва място. Цените след Великден обаче се оказват изненадващо високи, затова момичето все пак ще прекара празниците в Германия.

СЪВЕТИ

- Летете през седмицата
- Купете билет 3 месеца предварително
- Проверете правилата за анулация
- Помислете за второкласни летища
- Проверете реалната цена на билета
- Сравнявайте цени и графици

Екскурзия с влак вместо чакане по гишета

Все повече хора по света предпочитат да пътуват с влак. На пръв поглед самолетът e по-бърз, но в действителност пътят до и от летищата, чакането на гишета и граничен контрол, честите закъснения карат туристите да търсят алтернатива. В Китай влаковете свързват огромни разстояния. От Пекин до един от най-красивите градове на юг - Гуанджоу, 2300 км се взимат за 8 часа. В Япония планират влакове, които в следващите няколко години ще намалят почти наполовина пътуванията между основните градове. В Европа пък е истинско удоволствие да пътуваш с влак.

Предимство е, че почти всеки европейски град има гара. Влак на всеки час е нормална практика. Няма необходимост да се идва часове по-рано и да се чака по огромни опашки за чекиране. Идваш минути преди влака, купуваш си билет и се качваш. Можеш да си вземеш сандвич и бира на нормални цени. А купуването на билети става лесно и бързо. Сайтове и автомати на гарите предлагат много опции, затова винаги можете да изберете грешната или не най-добрата. Съветът на експертите към туристите е да потърсят съдействие, поне първия път, когато са на екскурзия с влак. Те трябва да имат предвид, че един от най-бързите влакове е Alstom AGV. Той е много комфортен и безопасен за пътуване. Движи се с 360 км/час. На тестове е развил 574.8 км/час.

Пътуваме най-много до Париж

През януари 300 000 българи са пътували в чужбина, сочат данните на НСИ. Според статистиката най-предпочитана дестинация е била Франция, която бележи ръст на посещаемост от 93.6%. Българите обичат да ходят и до Лондон. Белгия и Гърция също са сред предпочитаните дестинации. По-малко са били пътуващите до Чехия, Турция и Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай