Лекуват аритмията чрез катетър

Методът ни отървава от болестта завинаги, прилагат го само на три места

Лекуват аритмията чрез катетър | StandartNews.com

София. Пълна гама от диагностика и лечение на съвременно ниво при сърдечно-съдови проблеми като исхемична болест на сърцето, оклузии, запушване на артерии, клапни пороци и хипертония предлага болница "Токуда" в София. Клиниката по кардиология разполага с 40 легла, изключително добре подготвени специалисти и съвременна техника. В нея вече има два ангиографа и предстои да бъде разкрит още един, с които се извършват диагностика и лечение на редица съдови проблеми. Освен това в клиниката се поставят пейсмейкъри и се извършват електрофизиологични изследвания при аритмии. Те се правят само в още две болници в страната ни, което прави тази дейност почти уникална. Само за миналата година през клиниката са минали над 2500 души от цяла България. Всички диагнози се поемат от здравната каса и лечението за пациентите е безплатно.

----------------------------
Един от най-съвременните методи за лечение на аритмиите се прилага в болница "Токуда". Това е така наречена катетърна аблация, която се прави само в още две болници в цялата страна. При нея проблемът се отстранява веднъж завинаги с помощта на високочестотни електрически импулси, които премахват болното място. Водещият специалист в тази техника пък е д-р Васил Трайков от "Токуда".
Аритмиите са състояния, при които има промяна на пулса и той става различен от нормалния. При забавянето му се налага поставяне на пейсмейкър. При аритмиите с бърз пулс или така наречените тахикардии обаче се провежда катетърната аблация.
При този метод се въвеждат определен брой катетри в сърдечните кухини. Идеята е да се види какво точно причинява аритмията, да се направи нейна снимка отвътре.

Когато се установи къде точно е проблемът, един от катетрите се поставя върху точното място и се пуска високочестотен ток. Той елиминира огнището, което поддържа и активира аритмията, обяснява д-р Трайков. Това води до трайното излекуване на човека, без да се налага да пие лекарства. Ефективността при този метод достига 95% при някои аритмии при много нисък риск от усложнения (под 1%), казва д-р Трайков.
Лечението на аритмиите е задължително, защото те влошават качеството на живот, а някои могат да бъдат животозастрашаващи или да доведат до сърдечна недостатъчност. Основните видове, на които лекарите делят аритмиите, са надкамерни и камерни. Те се проявяват по различен начин - бърз или неравномерен пулс, загуба на съзнание, дори настъпването на внезапна смърт. Рисковите фактори за развитие на аритмии са много. Голяма част от тях възникват, когато сърцето е засегнато от друго заболяване. Но има и една група аритмии, която е животозастрашаваща и възниква и при здрави сърца. Причините там обикновено са генетични, казва д-р Трайков.
Възрастта също е рисков фактор за една от най-честите аритмии - предсърдното мъждене. Въпреки че годините оказват влияние за заболяването, при д-р Трайков има и много младежи на по 18-20 години, които имат здрави сърца и успешно се лекуват с катетърна аблация. За съжаление от аритмията не са пощадени дори децата.

Начинът на живот също може да доведе до заболяването. Представете си един човек, който не се е наспал, пил е три кафета, изпушил е 10 цигари, естествено вероятността от аритмия при него е много по-голяма, казва д-р Трайков. Ако усетите проблеми с пулса си, идете на лекар, съветва той. Защото аритмията може да бъде опасна, а лечението й е гарантирано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай