Лекарката от Тетевен: Не чувствам вина

Лекарката от Тетевен: Не чувствам вина  | StandartNews.com

"Аз не чувствам вина", това заяви д-р Нина Байчева от тетевенската болница. Скандалът там гръмна след репортаж в предаването "Господари на ефира", в който Наташа Габровска разказа за агресивното поведение на д-р Байчева. Родилката загуби бебето си, а според експертизата то е починало от травма по време на раждането.

"Не съм убийца, направила съм всичко възможно за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние лекарите не сме богове. Такива неща се случват въпреки всички наши умения", коментира д-р Байчева в ефира на Нова телевизия.

Бебето на Наташа Габровска почина при раждането. Пред "Господари на ефира" младата жена разказа за скандално отношение към нея от страна на шефа на отделението д-р Нина Байчева.

Първите данни от проверката на "Медицински одит" по случая показаха, че при раждането са използвани неправилни и отречени от ЕС техники. Става въпрос за така наречения висок форцепс – когато такъв се използва преди главичката на бебето да е слязла достатъчно ниско. Използван е и методът на Кристелер - при него акушерка използва сила върху корема на майката, за да избута плода. Заключението на проверяващите е, че раждането на е водено правилно.

В "Здравей, България" д-р Байчева категорично отрече да е използвала висок форцепс. Същото твърди и акушерката, асистирала при раждането. "Лъжиците паднаха и не използвахме форцепса", разказа акушерката.

"Надявам се да има справедливост, защото ако д-р Байчева беше осъдена за предишните си грешки, моето дете щеше да бъде живо и днес на празника на детето аз щях да му се радвам", сподели самата Наташа Габровска за Нова телевизия. Семейството й продължава да търси адвокат, който да защитава позицията й в съда. Вчера прокуратурата ги е потърсила, за да дадат показания по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай