Легендата за Вилхелм Тел оживява с Федерер и Гунди

Митът за смелия швейцарец и ябълката 815 години провокира поети, спортисти и музиканти

Легендата за Вилхелм Тел оживява с Федерер и Гунди | StandartNews.com

 

 

  • Митът за смелия швейцарец и ябълката 815 години провокира поети, спортисти и музиканти
  • Салвадор Дали вкара в сюжета Ленин, масоните посочиха третото око

 

 

Коя е емблемата на Швейцария? Отговорите далеч надхвърлят дупките в прословутото им сирене. В страната на кравата Милка и на1500-те езера, часовниците са повече от населението, точността е издигната в култ, президентите се сменят всяка година, пешеходните пътеки са от камъни "Сваровски", а всяка сграда има собствен бункер.Красивите гледки са безброй, но известната по цял свят легенда е само една. И тя е свързана с най-големия национален герой на Швейцария- Вилхелм Тел, опълчил се срещу зъл тиранини бирник и запалил искрата на въстанието, довело до независимостта на Швейцария.

Тази история отдавна да е покрита с воала на миналото, ако не съдържаше любопитна подробност - за прострелването на една ябълка, поставена на главата на сина на Вилхелм Тел.И до днес легендата не само се разказва, но и оживява.Дори успя да засенчи другата легенда за ябълката, според която докато младият Исак Нютон се разхождал в градината, размишлявайки върху природата на физическите явления, върху главата му паднал легендарният плод. Благодарение на това той получил озарението за Закона за всемирното привличане.

Легендата за Хабсбургите

Най-популярният вариант на швейцарския мит идва от Средновековието, по времето на коронования като Рудолф I Германски Рудолф вон Хабсбург, който започнал алчно да заграбва швейцарска земя. Той назначил верни хора, които да се грижат за делата му, а един от тях бил Херман Геслер - най-омразният съдия-изпълнител, който отговарял за събирането на данъците.

Като австрийски управител той закачил шапката си на пазара в Алтдорф и заповядал всички, които минават покрай нея, да й се покланят в знак на уважение.

Вилхелм Тел е родом от близкото село Бюргелн. На 18 ноември 1307 година той посещава града заедно със сина си без да знае за заповедта на началника.И когато не свалил шапката си, го арестували. Нещо повече - управителят решил да се изгаври с него и му поставил зловещ ултиматум: да стреля с арбалета си по ябълка, поставена на главата на сина му. Ако улучел ябълката, щял да бъде пуснат, но ако не успеел, той и синът му щели да бъдат убити. Вилхелм Тел поставил една стрела в колана си и една заредил в арбалета, прицелил се, стрелял и улучил ябълката. Когато го попитали защо държал втората стрела, той признал - първата прободяла сина му, следващата щяла да порази Геслер. За тази дързост Тел бил арестуван и осъден на доживотен затвор в една крепост.

В изпълнение на заповедта, войните завързали и качили Тел на лодка. Неочаквано се развихря буря и австрийските гребци, които не познавали езерото, започнали да молят Геслер да освободи Тел, тъй като бил местен жител и можел да ги насочи към безопасен залив. Геслер отстъпил и Тел умело повел лодката до брега, после грабнал арбалета си, скочил от лодката и изчезнал в близката гора. Издебнал тиранина, докато той се качвал към замъка, извадил втората стрела и го убил. После се скрил в гората. Другарите на Тел се вдъхновили от храбростта му, въстанали и отхвърлили игото на Хабсбургите над земите си, за да станат свободни завинаги.

Днес, 8 века по-късно, швейцарците продължават да издигат в култ Вилхелм Тел, отричането на съществуването му е равносилно на държавна измама. Затова и най-бързият швейцарски експрес е кръстен на негово име, както и музеят с безценни артефакти на страната.

Никой не може да ги убеди, че легендата странно съвпада с подобна, датираща още от времето на древен Египет. Те са напълно уверени, че Тел е вдъхновител не само на независимостта на Швейцария, но и на бунтовете в цяла Европа по време на Средновековието.Може някога да са се прехласвали по картините на Салвадор Дали, но от години в Швейцария той е тема табу.

Енигмата на Вилхелм Тел

Случката е преди почти един век - през 1934 година, когато по време на Парижкия салон на независимите изкуства е показана картината "Енигмата на Вилхелм Тел".Тя оскърбява не само швейцарците, но и всички сюрреалисти.  Имайки предвид марксистките им убеждения по онова време, не е трудно да се отгатне защо част от тях опитват  да я повредят и дори унищожат.Картината представя Ленин, гол от кръста надолу с огромна задна част, която Дали описва като "наденичка, чийто край е вдигнат от раздвоена патерица". Възмущението им стига небесата след допълнителното изявление на Дали, че "седалището е символ на революцията от октомври 1917 г."

Защо Ленин е трябвало да бъде герой на това незавидно положение, така и не става ясно. Една от хипотезите е, се Дали идентифицира Ленин с Вилхелм Тел, защото вижда в тях двамата бащата, който е потискащата фигура, срещу която художникът се бунтува. Причината е, че Дали е оставен без наследство заради връзката му с Гала, която баща му така и не одобрява.

Съдбата обаче понякога си прави интересни шеги. Половин век след причудливата картина, един  шантав гений регистрира автомобилната компания Rinspeed, която и до днес е магнит с дизайна си за всички маниаците на причудливи коли.Създателят й - швейцарецът Франк Риндеркнехт,пък се сдоби с прякора автомобилният Салвадор Дали.

За разлика от омразният испански художник, немският поет Фридрих Шилер е на почит и уважение сред швейцарците. Напълно обяснимо е, защото драмата "Вилхелм Тел", написана само за девет месеца, се превръща не само в литературния шедьовър на 19 век, но и влиза в сюжета на бляскавата героично-романтична едноимена опера на Росини, обикаляща европейските сцени и до днес. Любопитен факт е, че Джоакино Росини работи най-дълго над операта "Вилхелм Тел". Никое свое произведение той не пише за повече от 50 дни, а тази свия последна опера той композира над година. Първото й изпълнение е на 3 август 1829 г. в Париж. Тя е посрещната с възторг от прогресивните хора във Франция, но така и не достига истинска широка популярност, на каквато се радвали по онова време останалите му творби.

Преценката на Гьоте

Идеята за поетическата разработка на историята за швейцарското въстание обаче не принадлежи на Шилер, а на Гьоте. Той бил подмамен от пленителната красота на швейцарската природа. Докато обмислял сюжета той когато на Шилер за своя проект, и отрупан с други задачи, му го отстъпил.  Шилер изучава подробно бита, нравите, обичаите и фолклора на тази страна, но така и не я посещава. Сюжетът му доминира почти един век, докато Едуард Клайн, решава да напише драма "Смъртта на Тел", в която разработва мотива за удавянето на Тел, докато спасява едно дете. Съвременният швейцарски писател Якоб Бюрер пък решава да доразвие идеята и пише "Нова драма за Тел", където спасеното дете вече е собственият син на героя.                  

Докато писателите извисяват Вилхелм Тел, хейтърите усилено работят, за да принизят подвига му. Години наред тече спора случайно или не легендарния герой е улучил ябълката. Мнозинството е на мнение, че легендата граничи с абсурда. Първо, защото тогавашните арбалети  били доста тежки и изобщо не притежавали висока точност. Като се прибави и емоционалното напрежение на бащата, шансът за попадение в десетката е близък до нула. Припомня се и факта, че средновековните арбалети били твърде примитивни, а за стрели използвали здрави и жилави пръчки, чиято траектория била направо непредвидима. Затова и все повече се налага мнението, че Вилхелм Тел и синът му просто са имали късмет.

Истина или легендата, историята на Вилхелм Тел живее нов живот сред спортистите

Звездната реклама

Бившата звезда на Реал Мадрид Роналдо показа отлична точност в нов видеоклип, сваляйки от близо 30 метра с футболна топка бутилка от главата на случаен човек и си спечели титлата футболният Вилхелм Тел.

Спомняте ли си култовия рекламен клип на Gillette с участието на Роджър Федерер, който с ракета, успя да отнесе с невероятна прецизност предмет от главата на свой приятел от няколко метра разстояние?Истина или не, този клип се превърна в тотален хит сред почитателите на тениса, а и не само. Последваха доста опити и други тенисисти да "пробват" да постигнат същото.

Някои обаче доста се изложиха. Сред тях бе и Серина Уилямс, която уцели корема на нейния спаринг партньор Саша, който пък бе на косъм да подаде жалба срещу нея.

Феновете на Левски също решиха да влязат в крак с футболната истерия около швейцарския герой, като сравниха "на Гунди краката- с на Вилхелм Тел стрелата".

Модата за съвременен прочит насредновековния смел швейцарец не подмина и тамлиерите, които наскоро излязоха с доклад за връзката му с Розенкройцерите. Сходното те намерили в  издяланата от Тел стрела от клонка чемшир -растениетона арийците, които тръгнали от Индия, където по-късно се скрили Райзенкройцерите, напуснали Германия. Ябълката пък била символ на третото око, запазената марка на масоните.

Легендата за Вилхелм Тел освен интересна е и много показателна. Зародила се в Египет, а после и в Скандинавия, тя заживява в Швейцария, за да вдъхне самочувствие и гордост, а после се прераждакато преживян мит за хората по света векове наред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай