Курбан след смъртта на петимата млади мъже заради ракия - менте

Курбан след смъртта на петимата млади мъже заради ракия - менте | StandartNews.com

Приключи кампанията сред мюсюлманите и християните в Якоруда за събиране на средства за курбан след нелепата смърт на петима млади мъже, които пили ракия – менте. „Нормално е да се направи курбан, за да спре това зло. Всички са обединени от желанието да няма повече смърт", каза районният мюфтия в Пиринско Айдън Мохамед. Събрани са 4400 лева ,които са разделени между двете вероизповедания. Мюсюлманите ще направят курбана в неделя, 10 януари, от 09,00 часа.

Над 10 животни ще бъдат принесени в жертва, а местният ходжа Мустафа Илански ще отслужи ду /б.а.-молитва/. Месото ще бъде раздадено на вярващите за здраве. „В болката си по загубата на петимата млади мъже сме заедно и мюсюлмани, и християни. Ние сме едно цяло, като братя сме в Якоруда. Дано спре това бедствие, да няма повече жертви на отровния метилов алкохол", сподели Мехмед Осман, който е родственик на издъхналия от алкохолно отравяне 38-г. Вайдин Мисанков.

Християните ще направят също курбан, но той няма да е в неделя, а по-късно. „Още не сме получили парите. Ще купим животни, ще насрочим и дата. Това решение ще се вземе от църковното настоятелство начело със свещеника Данаил Голомехов. Сготвеният курбан ще бъде даден на миряните за здраве. Съчувстваме на болката на близките на загиналите мъже", сподели Ваня Гатдерова, която е общински съветник и член на църковното настоятелство в Якоруда.


Припомняме, че метиловият алкохол прати други 8 мъже в реанимация на благоевградската болница, но всички бяха възстановени и изписани на 4 януари. За разпространението на отровния алкохол бе арестуван и обвинен бизнесменът от Якоруда Тайфи Мекльов. Софийски апелативен съд ще реши дали ще остане зад решетките на 12 януари, вторник, когато ще се гледа мярката му за неотклонение. Окръжен съд – Благоевград постанови най-тежката мярка „задържане под стража" за Мекльов на свое заседание на 30 декември миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай