Копривата - суперхрана за здраве и имунитет

Изчиства тялото от токсините и подобрява кръвообращението

Копривата - суперхрана за здраве и имунитет | StandartNews.com
  • Изчиства тялото от токсините и подобрява кръвообращението

Kачествата й не могат да скрият - тя е едно от най-полезните растения, с които ни е дарила природата. В нея се съдържат големи количества на бета-каротин, желязо, фосфати, калций, минерали, протеини, захари и голям спектър витамини. Копривата има доказано диуретично, кръвоспиращо, смекчаващо и антианемично действие върху организма.

Тя е едно от най-полезните растения, които природата е дала на човек. Народната медицина отдавна е признала и употребява й с лечебни цели, а ползите от нея с огромни. Ето 5 лесни рецепти, в които можете да използвате тази пролетна суперхрана.

 

Пролетна фритата

Продукти: 6 яйца, 1 ч.ч. почистена и сварена корпива, 1 средно голям домат, 2 стръка зелен лук, 1-2 ск. чесън, 1/4 ч.ч. прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, 2-3 с.л. зехтин

Приготвяне: В малко зехтин запържете лука, чесъна и доматите. Добавете копривата. Оставете на средно силен котлон за няколко минути, като постоянно разбърквате. В отделна купа смесете яйцата с прясното мляко и разбийте добре.

Сипете яйцата при зеленчуците и оставете така, докато яйцата се позапекат.

За да се сготви напълно фритатата, сложете тигана за още 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

По желание и вкус, можете да добавите малко бекон или прошуто към зеленчуците, преди да ги залеете с яйчената смес.

 

 

Крем супа

Продукти: 250 гр коприва, 1 малка глава лук, 400 гр картофи, 20 гр масло, черен пипер, индийско орехче и сол на вкус, 6 ч.ч.зеленчуков бульон, заквасена сметана за сервиране (може да се замени от кисело мляко)

Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на едро и запържете в около 1 с.л. Масло. Оставете на котлона за около 2 минути. Добавете нарязаните картофи и бульона. Оставете да заври. След около 15 минути добавете копривата. Ако е сурова, оставете за още 10 минути да ври. Добавете останалото масло и подправките, след което пюрирайте. Сервирайте супата с лъжица заквасена сметана или кисело мляко, и крутони.

 

 

Панирана

Продукти: коприва - 30 бр. стръкчета, яйца - 2 бр., брашно, сол, олио - за пържене

Приготвяне: Разбийте яйцата на пяна. Почистете стръкчетата коприва и ги попарете във вряща вода. Отцедете и овкусете със сол. Потопете всяко стръкче в брашно, след това в разбитите яйца и изпържете в силно сгорещена мазнина.

 

 

По селски със сиренце

Продукти: 300-400 г млади връхчето на коприва, 1,500 л вода, 3-4 с. л. брашно, 1 глава лук, 2 бр яйца, 200 г сирене, зехтин,червен пипер,чубрица,черен пипер,чесън

Приготвяне: Копривата се попарва свряла вода за 3-4 минути, отцежда се и се нарязва на ситно, залива се с 1,500 л вряла вода и се слага да ври 20 минути.

Брашното се разбива с малко вода и се сипва при врящата коприва. Оставя се да ври 10 минути. Запържва се лукът нарязан на ситно и се прибавя червения пипер, след това се прехвърля при врящата коприва. Ври 5 минути разбиват се яйцата и се прибавят при копривата.

Изключва се котлона и се натрошава сиренето и се прибавят подправките.

Като поизстине се смачкват 2-3 скилидки чесън. Ястието се сервира топло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай