Кога стартират Великденските пости тази година

За всички вярващи

Кога стартират Великденските пости тази година | StandartNews.com

Великденските пости са един от най-важните периоди в православната религия, който предхожда големия християнски празник Великден. През 2024 г. Великият пост започва на 18 март и продължава до 5 май. През този период вярващите са призовани към смирение, пост и молитва, за да очистят душите си и да се подготвят за празника Възкресение Господне. 

Великият пост е време, когато вярващите се отказват от месни продукти, алкохол и други изкушения, за да се подчинят на духовно обновление и самообладание. Важни компоненти на този период са посещението на църква, четенето на духовна литература, изповедта и причастието. Великият пост е период на подготовка за най-важния християнски празник - Великден. Продължава 40 дни и напомня за изпитанията, които е преживял Исус Христос преди разпъването и възкресението си. По време на постите вярващите се придържат към специални практики и се отказват от много видове храна и забавления, за да укрепят духовния си живот и да се подготвят за Великден. 

Великденски пост - какво не се яде

Постните дни включват въздържание от месо, млечни продукти и яйца, както и алкохол, тютюн. Забранени са всякакви животински продукти, както олио и други растителни мазнини.

Седмица преди началото на поста се преустановява консумацията на месо. Последният ден, в който то може да се консумира е на Месни Заговезни на 10 март 2024. Последният ден, в който може да се ядат животински продукти, с изключение на месо, е Сирната неделя на 17 март. Тогава се яде риба, баница, ориз, халва, печено сирене, яйца, мляко.

Много вярващи решават да постят всяка сряда и петък - дните от седмицата, които отбелязват разпятието и смъртта на Исус Христос. По време на Великия пост вярващите се молят, въздържат се от посещения на места за забавление и се занимават с дела на милосърдие.

Великденски пости - какво се яде По време на Великденските пости се консумират предимно пресни и сушени плодове, зеленчуци (пресни и мариновани), бобови храни, жито, ядки, семена, каши, чай, черен хляб.

Най-строг е постът в първата и последната седмица. В първия понеделник, както и в деня на Разпети петък, се изключва всякаква храна.

Всеки вторник и четвъртък е разрешена консумацията на гореща храна, но тя трябва да е без мазнина. В първия петък се консумира само жито, може да е овкусено с мед.

В дните събота и неделя е разрешена консумацията на растителна мазнина. Риба се разрешава в два от дните по време на постите Цветница и Благовещение. На Разпети Петък не се пие и не се яде нищо дори и вода.

След края на постите, в неделя, се празнува Великден. Това е най-радостният празник за християните, тъй като празнува възкресението на Исус Христос от мъртвите и победата над греха и смъртта. Вярващите празнуват Великден с празнични служби, свещи и специални великденски храни като боядисани яйца, козунаци и великденски печива.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи