Кметове с 340 млн. за пътища

Няма пропуснат регион, проектите стартират от юни, заяви Петър Чобанов

Кметове с 340 млн. за пътища | StandartNews.com

Кметовете получават пари за своите най-важни проекти. Близо 500 млн. лева разпредели правителството в сряда. Благодарение на тях общините ще оправят улици, ще строят зали и стадиони, ще ремонтират обществени сгради.

Кметове ще получат пари за пътища, детски градини, училища, здравеопазване и спорт. Общо 392 проекта на общини и министерства ще бъдат финансирани тази година от новата инвестиционна програма на правителството "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Кабинетът одобри в сряда разпределянето на 499,345 млн. лв., което е почти целият бюджет на програмата. Междуведомствен съвет по оценяването е разгледал над 1100 проектни предложения. С наливането на публичните средства в ремонт на пътища, учебни заведения, транспорт, ВиК управляващите очакват да съживят местните икономики и да създадат нови работни места.

"Няма пропуснат регион, покрита е цялата територия на страната", обяви финансовият министър Петър Чобанов.
13-те одобрени проекта на министерства, които са за 160 млн. лв., също са насочени към отделни общини. Такива са например проектите на МОСВ за управление на речните басейни и третирането на отпадъци. 20 млн. лв. пък ще получи МРРБ за водоснабдяване и канализация в населени места, където от години има проблем с безводието. Две програми на здравното министерство са насочени към подобряване на организацията на спешната помощ и изграждане на центрове за бърза помощ в страната. Други 12 млн. лв. ще бъдат отпуснати за здравна информационна система. На Министерството на образованието са одобрени няколко проекта. Сред тях са ремонтите в Софийския университет, УНСС, медицинските университети в Плевен и Варна, както и медицинският колеж в Сливен. Столичната община ще получи средства за строителство на две детски градини. "Ще финансираме пътища и в малките населени места, които досега бяха бели петна в оперативните програми на ЕС", заяви Чобанов. Кабинетът очаква в средата на годината да започне изпълнението на голяма част от проектите. Обявяването на одобрените още в началото на февруари давало достатъчно време за провеждане на обществените поръчки и за приключването на евентуалните обжалвания. "Ако се бяхме бавили още два месеца в оценяване на проекти, рискуваме да изпуснем годината за започване на проектите", каза Чобанов.

Парите по всеки отделен проект са определени по индикативни стойности. При провеждането на търговете обаче се очаква да се освободи ресурс, в случаите, когато спечелят изпълнители, предложили по-ниски цени. В средата на годината ще е ясно колко са направените икономии. С тях ще бъдат финансирани изпаднали в момента проекти.

Одобрените ще получат авансово 30% от сумата, а последващите плащания ще се извършат след представяне на документите за направените разходи. Предвидена е възможност за прекратяване на финансирането на даден проект, както и за пренасочване на икономията от средства, постигната при обществените поръчки, към други проекти, които ще бъдат определени с решение на Министерския съвет.

Колко отиде за министерствата:

Министерство на здравеопазването - 24 млн. лв.
Министерство на образованието-15,737 млн. лв.
Министерство на транспорта- 15 млн. лв.
Министерство на регионалното развитие - 20 млн. лв.
Министерство на околната среда и водите - 29 млн. лв.
Министерство на правосъдието -30 млн. лв.
Министерство на инвестиционното проектиране - 6,350 млн. лв.

Как се разпределят парите

ВиК проекти - 61 млн. лв.
Управление на отпадъците - 17 млн. лв.
Транспортна инфраструктура - 104.6 млн. лв.
Социална инфраструктура - 197.5 млн. лв.
от които:
За училища и детски градини - 25 млн. лв.
ВУЗ - 15.7 млн. лв.
Здравеопазване - 27 млн. лв.
Спортни зали и съоръжения - 62 млн. лв.
Благоустрояване на малки населени места - 112 млн. лв.
Други сектори - 7 млн. лв.

50 млн. за туристически шосета

270 км шосета ще бъдат ремонтирани и изградени със средства от публичната инвестиционна програма на правителството "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Най-много от общо 22-те отсечки са тези с туристическо значение. Сред тях са пътища, чийто ремонт ще улесни достъпа до зимните ни курорти. 2,5 млн. лв. ще получи пътната агенция за обновяване на пътя между курорта Пампорово и Стойките с дължина малко над 7 км. Срещу 2 млн. лв. ще бъде рехабилитирано и шосето от Самоков към Ихтиман. Предвидени са и средства за пътя между Трявна и Габрово, за които ще бъдат отделени 3,5 млн. лв. Освен това за ремонт в програмата е включена и отсечката в Черноморския регион Миролюбово - Каблешково - Ахелой, която ще бъде обновена с 4 млн. лв., а със 100 000 лв. повече ще струва ремонтът на отсечката между Добрич и Силистра. В инвестиционната програма е включена и връзката на магистрала "Тракия" с Пазарджик срещу 2,5 млн. лв. Отсечките, включени в инвестиционната програма, са такива, които не са били ремонтирани в продължение не десетилетия, а са ключови за икономическото развитие на съответния регион.

Казарми стават паркове

Бившите артилерийски казарми в Стара Загора скоро ще се превърнат в уникален парк за отдих и спорт. "Това е най-големият общински проект в нашата област - за над 4 млн. лв., одобрен от правителството, посочи старозагорският губернатор Живка Аладжова. Перничани пък ще правят път към известен манастир в града. Общината получава 1 030 000 млн. лв. за благоустрояване, зелена и достъпна среда и рехабилитация на улици. На Ковачевци ще се отпуснат 400 000 лева за първи етап на реконструкция на водопроводна мрежа. 28 проекта в Кърджалийско ще бъдат финансирани от публичната програма. Сред тях са проекти за подмяна на водопровод, изграждане на спортни площадки, ремонт на улици.

Строят нови зали и стадиони

Нови спортни зали и стадиони ще радват жителите на много общини. С 5 млн. лева ще се изградят спортен комплекс и бизнес център "Арена" в Бургас. Проект, свързан с реконструкцията на варненската зала "Конгресна" в двореца на културата и спорта, получава 4,5 млн. лева. Благодарение на нея морската столица ще бъде домакин на Европейското по волейбол за мъже през 2015 г. Във Варна кабинетът дава и стартовите 30 млн., за да започне строителството на новата Съдебна палата. Парадоксалното е, че за нея са правени четири първи копки. Реконструкция на стадион "Ивайло" във Велико Търново ще получи финансиране от 2,4 млн. Проект за изграждане на многофункционална спортна зала в Плевен ще получи 2 млн. Смолян пък взима 5 млн. за проект, свързан с ремонт и рехабилитация на спортния комплекс. Правителството дава 3 милиона лева за стадиона на "Лудогорец". Държавното рамо ще даде старт на мащабен проект за цялостно преустройство на общинския стадион в Разград, на който играят шампионите. В Русе ще бъде довършена спортната зала с капацитет за 8 хил. души. Видин получи исканите 2,7 млн. за надлез "Панония", съобщиха от общината. За ремонта се търсят пари от 5 години.

Акрополът на Пауталия получи 5 млн. лева

Проектът "Акрополът на Пауталия - пътешествие през вековете" ще получи над 5 млн. лева. Става дума за древна римска крепост строена III-V век, която е обхващала цялата площ на хълма Хисарлъка. Крепостта се намира на 30 минути от центъра на Кюстендил. Проект за реновиране на екопътека "Овеч" също ще получи финансиране в размер на 96 хил. лева. Екопътеката е свързана с крепостта "Овеч", която се намира до Провадия. Павликени пък ще получи общо 770 хил. лева за два културни проекта. 510 хил. лева ще отидат за реконструкция на летния театър в града и за развитието и популяризирането на национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Нека да е лято". Стрелча също има зелена светлина за два проекта, свързани с туризма, на обща стойност 650 хил. лева. 450 хил. лева ще отидат за ремонт на градската минерална баня и изграждането на многофункционален балнеоложки комплекс. Провадия пък получава финансиране в размер на 120 хил. лева за изграждане на център за ромска култура.

РЕАКЦИИ

Съдебната палата е приоритет
Иван Портних, кмет на Варна

Варна кандидатства с проекти за над 150 млн. лв., сред които бе и ремонт на Двореца на културата и спорта. Специално внимание обърнахме и на проекта за изграждане на нова Съдебна палата, която да събере на едно място всички съдилища в града. Проектът ще даде възможност за освобождаване на сериозен сграден фонд, който ще може да бъде използван като база на библиотеката, на Младежкия дом и други обществени и културни институции.

Не получихме нищо
Георги Лапчев, кмет на Царево

Изключително съм разочарован от решението на правителството. Управляващите заявяват, че искат Царево да се развива, а отказаха финансиране на всички проекти, които им предложихме. Всеки един от тях е от изключителна важност за качеството на живот и туризъм в нашия регион.

Доволен съм, залата е важна
Димитър Николов, кмет на Бургас

Доволен съм от решението на правителството.
Проектът за спортната зала в Бургас беше един от четирите проекта, с които кандидатствахме за финансиране. Смятам, че неговата реализация е много важна за нашия град.

Преасфалтираме 10 улици
Диана Илиева, зам.-кмет на Тервел

Общо проектите на кметството са на стойност 1 800 хил. лв. С част от тези средства ще бъдат преасфалтирани и 10 улици в град Тервел, където вече е подменена водоснабдителната и канализационна мрежа.

Чува се гласът и на малките
Ресми Мурад, кмет на Ардино

Правителството на Пламен Орешарски вече чува и проблемите на малките общини. По програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" община Ардино кандидатства с проект за изграждане на нова сграда за автогара, отговаряща на всички нормативни изисквания. Другият проект е за реконструкция и рехабилитация на местен път Сполука - Любино - Латинка.

Получихме 7 млн.
Николай Иванов, кмет на Враца

Враца получава 7 милиона лева за рехабилитация на тези улици от фонда за устойчиво развитие на регионите. С още 280 хиляди лева фондът ще финансира възстановяването на храма "Св. Николай" в центъра на града, който пострада при пожар миналото лято.

Българчета на лагер със сирийчета

Проект на община Харманли "Ремонт на детски лагер за отдих на харманлийски и сирийски деца" ще получи финансиране в размер на 330 хил. лева, стана ясно след вчерашното заседание на Министерски съвет. Паралелно с това общината е получила одобрение и за проект за изграждане на многофункционална спортна площадка в района на бежанския център в град Харманли. Осигуреното финансиране е в размер на 155 хил. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай