Кличко vs. Кобрата и в рисуването

Двамата боксьори творят благотворително с юмруци

Кличко vs. Кобрата и в рисуването | StandartNews.com

Враца. Ако си голям боксьор, трябва да разбираш и от рисуване. Явно това е новата мода сред повелителите на ринга. След като преди пет месеца Кубрат Пулев стана съавтор на 42 картини на художника Александър Василев - Василевса, носителят на световната титла по бокс Владимир Кличко го последва. И навярно не става дума за плагиатство, защото и на двамата каузите са благотворителни.

Кубрат боксира през септември 20-метрово платно в залата на "Дианабад" с различни акрилни бои, а украинецът преди няколко дни също остави цветни отпечатъци с юмруците си.
На благотворително шоу Владимир Кличко се появил с боксови ръкавици, но негов съперник била неграмотността, съобщи ТСН. Шампионът "изрисувал" 26 букви от латинската азбука, като използвал синя боя. Той се включил в акцията, чиято цел е да се помогне на децата да получат образование.
"Повече от 250 милиона деца по света не могат да четат и да пишат. Те ще получат шанс да се развият като личности само ако имат достъп до образователната система", казал Кличко.
"Картините", рисувани от Кличко с ръкавици, са вече в ebay.de. Средствата ще се използват за финансиране на образователни проекти за деца.
Кобрата също е въвлечен в живописта с благотворителна цел. Провокативният врачански зограф с артистичното име Василевса го предизвикал да обагри с железния си юмрук платното. След това то се превърнало в ринг, на който се провела боксова среща между художника и спортиста.

 

Майсторът на четката издържал едва две-три минути на якия пердах

 

При втория нокдаун от ъгъла му хвърлили бялата кърпа и мъките му свършили. Но пък платното, на което се разразила битката, добило историческа стойност. Цветните отпечатъци от юмруците на Кобрата върху него били ядрата, около които той е развил сюжети в измисления от него стил мозаечна живопис. Картините вече са готови. На една от тях художникът имплантирал лъв, любимото животно на Кобрата, а на друга кокиче - цветето, което най-много харесва. Голяма част от платната са в червено - цветът, който най-много зарежда феноменалния ни боец. Между рамките са вградени екшън герои като Спайдърмен и Рамбо, защото за разлика от тях юмруците на Кобрата са реални, а не измислени. Герой в тях е, разбира се, и Кличко, който все още не дава знак, че ще се бие с Кубрат Пулев за световната титла. В една от тях зографът дори си е позволил да го нарисува като пиленце, което се страхува от железния юмрук на Кобрата. Всяка картина от лимитираната серия ще върви с мемори карта - флашка с фирми от процеса на създаването и книжка с фотоси от пърформанса. Предстои откриването на благотворителна изложба за подпомагане на талантливи деца в спорта. "Това е моят начин да изразя подкрепата си към Кубрат Пулев, който представя България по най-добрия начин в света", разкри художникът.

 


Пърформансът с Кобрата всъщност е първият от цикъла на Василевса за непобедимите българи в спорта. Последва го Армен Назарян миналия месец. Той пък проходи в живописта в залата на спортното училище в Самоков, където провежда тренировките на националния отбор по класическа борба. Върху тепиха зографът също опънал огромно платно, а носителят на две олимпийски и пет световни титли

 

оставил цветни отпечатъци с ръцете си

 

Преди рисуването художникът отново се решил да изпита силата на спортиста върху себе си. Той облякъл трико и се хвърлил на мъжка схватка с Назарян. Надявал се да спечели поне една точка, но не успял. Борбата продължила около 6 минути и творецът сдал багажа. А Назарян му припомнил: "Точки се дават на бензиностанцията, не на тепиха". След двубоя един от най-титулуваните борци в света сам избрал колорита. Василевса само му изсипвал акрилните бои в ръцете, а Назарян се мятал като пантера. Докато рисувал, мачкал платното така, както противниците си през годините. Той така се вдъхновил, че било трудно да го спреш. Изобразил дори борци в различни пози, а накрая подписал творбата на два езика - български и арменски.
В момента Весилевса е в ателието си в Лондон и работи по картините с Назарян. Издава единствено, че в някоя от тях ще апликира гълъб - любимата птица на именития борец.


Следващите големи наши спортисти, които художникът смята да предизвика да рисуват, са Христо Стоичков, Веселин Топалов и Стефка Костадинова. Носителката на световния рекорд на скок височина вероятно ще остави цветните си отпечатъци с крака, а не с ръце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай