Кирилицата да се нарича българска азбука

Кирилицата да се нарича българска азбука | StandartNews.com

Варна. "Продължаваме битката с евродепутата Андрей Ковачев за това кирилицата официално да се нарича българската азбука в европейските структури. За 24 –и май е получено писмо от Мартин Шулц като първо потвърждение, че във вътрешната кореспонденция с България кирилицата ще бъде наричана вече българската азбука", каза във Варна д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет" и обявен за европейски гражданин на 2013 г.

Според него това е безкрайно необходимо, защото няма по-обединяващ фактор от това, че България е създала кирилицата и благодарение на политиката, която държавата е водила, българският език се е разпространил в цяла Източна Европа. В родния си град д-р Милен Врабевски получи на официална церемония почетния знак с лентата на кмета на Варна Иван Портних. "ЕП ни изпревари, но ако има будители в наши дни, това е д-р Милен Врабевски", каза градоначалникът.

"Уебсайт ще дава информация за произхода на участниците в Илинденско-Преображенското въстание", заяви Врабевски за новата инициатива по повод 110 години от избухването въстанието. Идеята е на Държавния архив и различни неправителствени организации, които работят върху изготвянето на специален уебсайт, в който ще бъде публикуван произходът на част от участниците във въстанието, а успоредно с това ще бъде открита и изложба на същата тема.

Във Варна представиха изложба посветена на 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Тя е изложена на входа на Морската градина и е организирана от д-р Милен Врабевски,под патронажа на президента Росен Плевнелиев. На 5 септември тя ще бъде открита в Европейската комисия с домакинството на еврокомисар Кристалина Георгиева.

Следващата изложба ще бъде посветена на 1295 години от разбиването на арабите от Тервел, който е така нареченият Спасител на Европа. „Това е нещо, което не бива да се забравя, особено от всички млади хора. Това е сред най-споменаваните владетели в западната литература, като след него са цар Борис и светите братя Кирил и Методий", допълни д-р Милен Врабевски.

Той подчерта, че много се държи и на още една годишнина – 70 години от спасяването на българските евреи. По този повод, съвместно с българския културен клуб в Тел Авив ще бъде организирана изложба, която ще бъде открита през есента. „Всички тези изложби са, за да покажем на българите, колко ценна е културата ни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай