Като на филм: Космически робот спасява Земята от армагедон

НАСА удря опасния астероид Диморфос

Като на филм: Космически робот спасява Земята от армагедон | StandartNews.com
  • НАСА удря опасния астероид Диморфос

 

Американската космическа агенция НАСА се подготвя след дни да извърши нещо, което досега е виждано само в научнофантастичните филми – ще атакува астероид. Космическата сонда робот ДАРТ, струваща цели 330 млн. долара, ще бъде блъсната в реещата се из космоса скала Диморфос. Сондата с тегло половин тон ще се движи с повече от 6 км в секунда, когато удари целта си и по този начин ще се самоунищожи.

Целта на тази научна мисия камикадзе е ясна: космическите инженери искат да изпитат теорията, че могат да помогнат да избегнем космически армагедон, като отклоняват астероиди, в случай че някой някога тръгне към сблъсък със Земята. Наблюденията на въздействието на ДАРТ върху орбитата на Диморфос ще осигурят важни данни за това колко добре космически кораби от този тип могат да защитят Земята.

Естествените сблъсъци

„Знаем, че астероидите са удряли планетата ни в миналото“, казва пред в. „Гардиън“ проф. Алън Фицсимънс, астроном от университета Куинс в Белфаст. „Тези сблъсъци са естествени за космоса и те ще се случват и в бъдеще. Бихме искали да спрем най-лошия сценарий“, обяснява ученият.

Проблемът според него е, че никога не е тествана технологията, която ще е необходима за това. За целта ще бъде използвана ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test – DART). Изстреляна миналия ноември, сондата е планирана да удари целта си в ранните часове на 27 септември. Чрез внимателно изучаване на пътя на астероида след сблъсъка, учените смятат, че ще разберат по-добре как подобни сблъсъци могат да бъдат използвани за отклоняване на засилили се към Земята астероиди и комети.

„Мишената на ДАРТ е внимателно подбрана“, разказва Джей Тейт, директор на американския Национален информационен център за близки земни обекти. „Диморфос всъщност обикаля около друг по-голям астероид, наречен Дидимос, и степента на отклонението, причинено от катастрофата, ще бъде по-лесна за откриване, тъй като астрономите внимателно наблюдаваха пътя му около по-големия астероид“, посочва Тейт.

Ефектът върху Земята

Сблъсъците с астероиди и комети са имали голям ефект върху живота на Земята в миналото. Най-известната колизия се е случила преди 66 милиона години, когато астероид с диаметър около 10 километра ударя Чиксулуб на полуостров Юкатан в Мексико. Сблъсъкът причинява взрив с енергията на няколко милиарда атомни бомби и довежда до унищожаването на 75% от всички растителни и животински видове на Земята, включително динозаврите.

Оттогава филми като „Не поглеждай нагоре“, „Армагедон“ и „Смъртоносно влияние“ изобразяват възможността за подобно опустошение, предизвикано от удар на астероид или комета в модерни времена. Астрономите обаче смятат, че е малко вероятно да изпитаме такива катастрофални въздействия в реалния живот в близко бъдеще.

Ще има ли фатална среща

„Ние знаем къде са големите астероиди, защото можем да ги видим с новите си телескопи и знаем, че нито един от откритите до момента астероиди няма да се доближи до нашата планета през следващите няколкостотин години. Така че можем да спим спокойно“, добавя Фицсимънс.

Той обаче обяснява, че въпреки това, много по-малки обекти все още не са открити и те са достатъчно големи, за да унищожат цели градове и да опустошат големи територии. „Ние картографираме тези по-малки обекти с нарастваща точност, но ще трябва да сме готови да действаме, ако открием такъв, който е на път към Земята“, казва астрономът. ДАРТ е само първата стъпка в намирането и гарантирането на правилната технология за справяне със заплахата.

Отговорникът по планетарна защита в НАСА Линдли Джонсън подкрепя идеята, като подчертава важността на това възможно най-скоро да се разработи технология за отклоняване на астероиди. „Не искаме да се окажем в ситуация, в която астероид се насочва към Земята и след това трябва да тестваме този вид защита“, предупреждава Джонсън.

400-килотонната експлозия

Пример за опасността, която представляват малките астероиди и комети, е скалистият обект, който проникна в земната атмосфера близо до руския град Челябинск на 15 февруари 2013 г. Смята се, че е бил с диаметър 20 метра. Той експлодира в атмосферата, предизвиквайки 400-килотонна експлозия, която нанесе материални щети и рани повече от 1500 души.

„Ако този обект беше навлязъл в атмосферата само на 20 километра по на север, отколкото беше, щеше да причини много по-големи щети на града“, казва Тейт и допълва, че е било голям, че не се е стигнало до много жертви и разрушения.

Люк и Лия снимат удара

Диморфос, в който ДАРТ трябва да се блъсне, е с диаметър 160 метра и обикаля като спътник на по-голям астероид. Една обиколка е с продължителност 12 земни часа. Десет дни преди удара, космическият кораб ще пусне италианска сонда с размер на чанта, наречена ЛИКИЯ (Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids - LICIACube), която е снабдена с две камери. Камерите са Люк и Лия – имената на двама от главните герои в сагата „Междузвездни войни“. Изображенията на удара на астероида с ДАРТ ще бъдат записани от Люк и Лия, и изпратени обратно към наземните контроли.

След това разположените по цялата ни планета телескопи ще проучат астероида и ще определят как се е променила орбитата му. Така ще добием представа колко лесно ще бъде отклоняването на идващи към Земята астероиди или комети.

ХЕРА ще провери работата на ДАРТ

Европейската космическа агенция пък се готви изпрати друг космически кораб робот – ХЕРА (HERA) през 2024 г., също към Диморфос, за да проучи кратера, оставен от ДАРТ, и да анализира сблъсъка му с астероида.

„Да бъде уцелен Диморфос няма да е лесно“, признава Фицсимънс. Диаметърът му е само 160 метра и космическата сонда ще се движи със скорост шест километра в секунда. Удрянето в мъртвата точка на астероида – където катастрофата ще има най-голям ефект – ще тласне автономните навигационни устройства на ДАРТ до техния предел.

Но инженерите и астрономите от НАСА са свършили огромна работа и са уверени, че операцията ще бъде успешна. Е, не се знае докато не стане факт!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай