5 съвета как да не откачим вкъщи

10 минути на слънце, 20 минути упражнения и релакс

5 съвета как да не откачим вкъщи | StandartNews.com

Когато хората се затворят за по-дълго време между четири или повече стени, започват да се оплакват от повишена степен на чувствителност, последвана от неочаквана раздразнителност и от фрази от сорта „направо откачих“. Наблюденията по време на реални или симулирани космически полети доказват, че изолацията се отразява по различен начин на различните типове характери.

Експертите по темата са направили анализи и върху изявите на живеещите в полярните станции. Анкета сред тях разкрива, че 60 процента са преживели депресия или безпокойство, а 50 процента са станали не само по-раздразнителни, но и са забелязали затруднения с паметта, съня и концентрацията, както и безпричинна тъга и липса на мотивация.

Ето няколко напълно достъпни и всекидневни хватки, които помагат за справяне със ситуацията, сполетяла ни заради извънредното положение. 

1. Укрепвайте имунната система с 10 минути на слънце

Изследванията върху хората, които дълго време са били откъснати от света и от социалните си връзки /въпреки че българският случай не е толкова буквален/, показват занижена възможност на организма да отхвърли атаките на различни диагнози. Възрастните хора, които се обездвижват у дома, докато очакват финала на епидемията, веднага след нея трябва да проверят как работи сърцето им, е съветът на спецовете.  Пак те твърдят, че – колкото и да е странно – ограничените в общуването си изследователи в Антарктида понякога са със занижен имунитет на чисто психологическа основа.

За да бъдете във форма, направете следното: като изгрее слънцето, излезте на балкона и обърнете дланите към небесното светило. 10 минути са напълно достатъчни за набавяне на дневната доза витамин D. И не забравяйте – истинският витамин D не е в хапченцата, които купуваме от аптеката, а в даровете на природата – слънцето и цитрусовите плодове. И забравете митовете и легендите, че го имало в сиренето и рибите. Всяка преработена храна е лишена от каквито и да било витамини. И за да я разфасова, усвои и изхвърли, организмът губи ценно време и още по-ценни ресурси. Така че не се тъпчете излишно – особено сега. И още нещо много важно - имунитетът се вдига веднага, след като загърбите напрежението и паник атаките, получавани от всеки нормален човек, който по цял ден слуша черната статистика за пораженията от коронавируса. Затова си пуснете релаксираща музика и готин филм.         

2. Напишете на хартия график за деня  

За да запазите здрав разсъдък и стабилен душевен баланс, трябва да поддържате ритъма на деня си, с който сте свикнали по принцип.  Ако се налага, напишете график – по най-простия начин и върху хартия: с първо, второ, трето... Това ще ви даде чувство за сигурност, че скоро всичко лошо ще отмине и ще продължите живота си. Посветете всеки час от сутринта до вечерта на бизнеса ви, на децата, на партньора, на книга, на филм... Избягвайте мотаенето по пижама – това е най-бързият начин да се скапете.

3. Поддържайте общуването

Най-очевидната причина, поради която някои хора се чувстват подтиснати, е невъзможността да общуват на живо с приятели или с родители и с онези членове на семейството, които по принцип ги разбират най-добре, изслушват ги и ги подкрепят с мъдри съвети. И въпреки че живеем в ерата на високотехнологичните комуникации, споделянето очи в очи все още не е отмряло като жизнено важна потребност.  Индивидите с по-слаб характер пък пагубно се заблуждават, че алкохолът може да притъпи и успокои това чувство на социална неудовлетвореност. Така че сега е моментът, в който така наречените социални мрежи биха могли да докажат ползата си за човечеството, а не само за знаменитостите, които печелят милиони чрез тях. Влезте в някой чат – колкото и комичен в претенциите на участниците в него да е той, включете се в някоя онлайн дискусия, колкото и самоцелна да е тя.          

4. Избягвайте конфликтите

В противоположната на самотата ситуация – когато имате късмета да сте в многолюдно семейство – най-важното е да избягвате конфликтите. Даже и най-любимите хора честичко провокират спорове, които пък отвеждат на ръба на скандала. Когато всеки ходи на работа вън от дома, всичко това остава под чертата. Колкото и абсурдно да изглежда на първо четене, много бракове се крепят с години именно върху гълтащите много часове ангажименти на съпрузите – няма как да прекалиш в каквото и да било, когато се виждаш с партньора си на закуска и на вечеря. Близкото съвместно съществуване изначало е взривоопасно. Космонавтът Валентин Лебедев, който прекарва 211 дни на космическата станция „Мир“, разказва, че 30 процента от времето му е било посветено на това да тушира напрежението в екипажа – защото всяка сръдня или остър спор се отразявали негативно върху физическата форма на хората му.  Има още една стратегия за туширане на възможните конфликти – при възможност всеки да остане в стаята си поне до ранния след обед.  Два часа след някой идиотски спор разбираме, че е бил напълно излишен.

5. 20 минути физически упражения

20 минути най-малко на ден трябва да са отделени за физически упражнения – те качват нивото на ендорфините /хормоните на радостта/ и свалят стреса.  Дамите могат да извадят старото DVD с пилатес, а могат да потърсят и легендарните аеробик упражнения на Джейн Фонда.

Ако усетите, че не можете да овладеете психиката си, въпреки всички съвети в приложната психология, потърсете помощ от психоаналитик.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай