Камен VS чалгата

Камен VS чалгата | StandartNews.com

Страхотният артист ще омайва с автентичен фолклор в компанията на топмузиканти в хитовия "Оркестърчи" на 25 ноември

Камен Донев и елитни музиканти излизат за страхотното шоу "Оркестърчи" на 25 ноември в "София лайв клуб". Премиерата беше през миналия декември - оттогава веселбата е качена с още няколко октави. Сега нейното мото е "Бунт срещу чалгата", въпреки че човекът оркестър уважава правото всеки да слуша, каквото му се иска.

"Оркестърчи" е умалително наименование - така говорят по моя край в Северна България. Изпълняваме народни песни в автентичен вид, има и две цигански, "Ерделезе" е едната. Като аранжимент звучат по-съвременно, защото все пак фолклорът се е зародил в определен контекст на времето, а ние искаме да го приближим към съвременния слушател. Не обичам да давам съвети. Но обичам да говоря с хората директно чрез спектаклите си. И ако те разберат това, което казвам, значи нещата са се получили - те са интелигентни и имат чувство за хумор. Даването на акъл в прав текст е безсмислено", казва Камен Донев. В "Оркестърчи" неговият съвместен проект с ръководителя на група "Булгара", барабаниста Кирил Добрев, ще извиси глас и ще дръпне жиците на китарата Дани Милев, а Стунджи ще забие на ударните. В групата са още петима виртуози на различните инструменти. Невена Цонева, Криста и Ева Перчемлиева-Тъканова ще пеят с Камен.

Не е тайна за никого, че Донев отдавна изкарва прехраната си, инвестирайки в себе си. Наясно е, че тези, които най-много говорят, не правят нищо - особено пък изкуство. "Всъщност те са в криза - духовна и материална. Натъжава ме, че българите престанаха да искат прошка. Рядко някой се извинява", коментира Камен в bTV.

За него правилният път винаги е бил стръмният - и това е любимата му реплика от спектакъла му "Възгледите на един учител за народната просвета". Неотдавна той го представи в Лондон. Там толкова го харесали, че пак поканили актьора да го изиграе на 20 и 22 март догодина.

"Професорът" на Камен Донев дава и смешни съвети - за да не личи, когато някой е прост.
"Човек не трябва да говори. Да не издава по никакъв начин мислите си, ако въобще има такива. Основно да се кима, но не енергично, защото може да си удари главата в бюрото от много кимане. Могат да се издават само мучащи звуци като мм-да."

Човекът оркестър

Малък народ сме, а нямаме оправия вече толкова години. Цари тотално бездарие и безхаберие. Ако някой успее, кофите с помия са готови да се излеят. Масата се чувства добре, когато оплюва дръпналите напред. А българите са талантливи и надарени хора - с приятелите ми се радваме за това. Напоследък обаче хейтърството стана модно - може би защото е по-лесно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай