Нови правила. Какво трябва да имаме в джоба?

Платнената носна кърпичка вече е задължителна

Нови правила. Какво трябва да имаме в джоба? | StandartNews.com

Нови правила на бизнес етикет и отношения в офиса въведе коронавирусът. Той възроди платнената носната кърпичка, която до края на ХХ век бе символ на стил и елегантност, но бе детронирана от хартиените салфетки за еднократна употреба.

До миналата година основните правила в офиса бяха 3:

  • Не яжте на работното място.
  • Не оставяйте телефона на масата с включен звук.
  • Не разговаряйте с колеги на висок глас в откритото пространство на офиса.

Сега те са изместени от нови 3:

  • Не кихайте!
  • Не кашляйте!
  • Не си духайте носа на работното място!

Колегите вече определено няма да ви простят това, казва пред радио Спутник Татяна Николаева, специалист по етикет и бизнес протокол. Спазвайки правилата на деловия етикет, трябва да разберете, че всички ние сме живи хора. Можем да кихаме, да духаме нос или да кашляме в офиса, но можете да правите това само, скривайки се зад носна кърпичка и не трябва да издавате страховити звуци. Ако имате нужда от нещо подобно, най-добре е да отидете в тоалетната и при сегашните обстоятелства трябва да се покриете, когато кашляте или кихате, защото може да ви бъде простено всичко, но не и разпространението на болестта, обяснява николаева, цитирана от ТАСС. И припоръчва: Добре използваната носна кърпичка може да ви спаси от недоволството на колегите и подозренията за разпространението на вируси.

Затова вече е изключително важно човек винаги да има носна кърпичка в джоба си, при това не хартиена. Кърпичка за еднократна употреба се ползва, когато човек е хремав. Ако имате хрема, значи сте болен, което означава, че трябва да останете вкъщи, а не да сте в офиса. Трябва да имате прилично изглеждаща платнена носна кърпичка. Прозяваме се, кихаме или кашляме - винаги трябва да я ползваме. Във всеки случай трябва да покрием устата си. Ако действията ни са прекъснали речта на някого, трябва да се извиним , обясни още Татяна Николаева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай