Издаваш рушветчия, получаваш премия

Издаваш рушветчия, получаваш премия | StandartNews.com

Гражданите, които са подали сигнали за корупция, ще получават парични награди. Премията ще е в кърпа вързана само ако тяхната информация доведе до осъдителни присъди. Размерът й все още не е ясен. Това предвижда антикорупционна стратегия на правителството, представена вчера. Сред основните акценти в нея е и борбата с дребната корупция. Ще се разглеждат и анонимни сигнали, които съдържат достатъчно данни за разкриване на нарушителя.

Стратегията предвижда и създаване на нов антикорупционен орган, който ще обединява основните звена за борба с корупцията в България. Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР ще разследва престъпления, извършени от лица, заемащи или заемали висши държавни длъжности - общо 7670 лица. Новата структура ще обедини всички служби, които и сега са натоварени с анализа, превенцията и борбата с корупцията по високите етажи на властта. Те ще имат по-широки правомощия, включително и достъп до банковите и данъчните тайни. В звеното ще влязат Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), БОРКОР и частта от Сметната палата, отговаряща за имуществените декларации на всички висши държавни служители, включително и магистратите. Самите декларации ще бъдат с разширен обхват - вече ще се проверяват и лицата, с които проверяваният живее на семейни начала.

"Ще се дадат по-големи правомощия на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за обследване на необяснимо богатство. Ще се въведат системи за проверка на интегритета и методологии за оценка на риска и ясна отговорност на ръководителя за прилагането им", разясни силовият вицепремиер Меглена Кунева. Дейността на структурата ще бъде координирана от един от вицепремиерите или от премиера. Но министърът няма да има никакви възможности да влияе върху работата й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай