Иван Яхнаджиев: Магариите ни нямат край

Иван Яхнаджиев: Магариите ни нямат край | StandartNews.com

Иван Яхнаджиев нарисува и показа в серия от изложби страхотен цикъл с магарета. "Провокират двусмисленост. Гамаша от "Суматоха" на великия разказвач Йордан Радичков казва: "Човек, който е яздил кон, няма да се качи на магаре". Но Христос влиза на магаре в Ерусалим. То е любимото животно на Санчо Панса и Хитър Петър - а те не са глупаци. Феноменалният Златю Бояджиев пък го изобразява като равно в житие битието на българина. Въпреки че в нашенския фолклор е пълно с негативни поговорки от сорта на "Ревеш като магаре", "Ще те бия като магаре", "Инат си като магаре"... А то си е мъдро, притежава сериозни качества. В народопсихологията ни винаги има едно "но". В конкретната тема - магариите. Вижте какви бури в чаша вода се "разразиха" през последните дни покрай Вежди Рашидов. Нима всички тези, които надигат глас срещу него, могат да се закълнат, че са съвършени в помислите и действията си? Ами дали родителите им са чак толкова праведни? Поне половината от "протестърите", които нападат Вежди, са свързани със соцноменклатурата. А той е артист от световна величина. Нима подобно поведение не е магария? Доста от бунтарите, които навремето обикаляха света с командировъчни от държавата, са комични в безхаберието и наглостта си. Обзалагам се, че никой от тях няма да се справи с обема работа, която Вежди върши вече втори мандат", коментира Яхнаджиев. В началото на седмицата той се завърна от пленер в Смолян. Станислав Станчев, по-известен като Бебето, е поканил в прекрасния си дом колеги художници - Тихомир Витков, Габриела Жекова, Мариана Матеева, Илиян Стоянов, Златка Пентова, Илияна Минкова, Клементина Манчева. Но в главните роли са били Яхнаджиев и 10-годишната Станислава Станчева - нарисували са заедно 18 картини, изпълнени със силната енергия на Родопите. С тях е работила и Татяна, по-голямата сестра на невръстната, но определено талантлива зографка.

"Децата са супер - нямат страх от яркостта на цветовете. Докато ние, възрастните, вечно умуваме. Като онзи мой професор в Академията, който все ме призоваваше: "По-убитичко рисувай, Иване, по-убитичко". А хлапетата, които живеят извън София, са благословени да бъдат по-близо до природата - слушат птиците, гледат слънцето, играят върху шарените черги, тъкани от бабите им. Връстниците им в столицата се радват на небето от балкона. Със Станислава постигнахме пълна хармония - тя действа с четката артистично, разкрепостено, освободено", споделя Яхнаджиев. "За три минути Иван успя да я предизвика така, както аз не успях за три години", казва домакинът на смолянската акция Станислав Станчев. Градската галерия в момента представя творенията на пленера в полите на Родопите. "Десертът" е бил достатъчно екстравагантен - напълно в стила на Яхнаджиев. Той е превърнал в цветна картина тялото на Клементина Манчева. Бодиартът си е бил живо събитие за арт обществото в Смолян. Платната на Яхнаджиев са провокирали и международната публика край Охридското езеро - на пленер с македонски и български автори. "Закусвахме с рибена чорба с малка ракия и рисувахме до залез слънце. Там е прекрасно. Не е лошо да видим какво правят съседите за туризма", категоричен е Иван. Той не знае дали ще прави изложба в Италия. Факт е обаче, че Силвио Берлускони неотдавна му остави съобщение на телефонния секретар: "Мъчно ни е за теб. Надявам се да се видим скоро. Прегръщам те силно". Вечният политик на Ботуша стана фен на Яхнаджиев, след като Иван направи няколко акции и експозиции заедно със сина си Александър, който отдавна живее и работи в Италия.

СБП: Има кампания срещу Рашидов

Боян Ангелов, шеф на Съюза на писателите, пусна писмо, в което от името на съсловната организация се възмущава от хулите срещу Вежди Рашидов. Както се знае, министърът на културата протестира с емоционална приповдигнатост срещу факта, че в "Денят започва" по БНТ 1 в студиото бяха поканени само хора, неглижиращи дейността на арт министерството. "Дори след като се извини за своите думи, нападките не спират. Явно това е организирана кампания да бъде отстранен от поста му, защото там би трябвало да се настани персона, която да захранва неолибералните отрочета, имащи за единствена цел превръщането на България в пустиня без минало и без бъдеще. А Министерството на културата прави всичко, което е по възможностите му. През миналата година подкрепи финансово книги в памет на известни писатели, като подпомогна финансово и 100-годишнината на академик Ефрем Каранфилов, например. Здравословните проблеми на Рашидов попречиха да бъде организирана международна среща на писатели в България, организирана от Министерството на културата, СБП и други сдружения. Вече няма препятствия и тази идея да се осъществи. Ние, писателите, сме горди хора и не хленчим за "помощи" и пари".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай