Историческо! Откриха планета близнак на Земята

Има ли шансове за живот там

Историческо! Откриха планета близнак на Земята | StandartNews.com

Откритие за историята направиха учени астрономи.

Учените използваха космическия телескоп TESS, за да открият нова планета, подобна на Земята, разположена на 40 светлинни години. По космически стандарти това е близко разстояние. Учените вярват, че този свят може да бъде обитаем. Резултатите от изследването са публикувани в списание Monthly Notices на Кралското астрономическо общество, пише Space.

Новата планета, която има почти същия диаметър като Земята, е наречена Gliese-12 b.

Предполага се, че новият свят е скалиста планета и може да има земен състав. Но най-важното е, че планетата се върти около звездата в така наречената обитаема зона. Това означава, че има условия за съществуване на течна вода на планетата и доста умерена температура. А това означава, че планетата потенциално може да бъде обитаема.

Но Gliese-12 b орбитира твърде близо до своята звезда. Неговият орбитален период е само 12,8 земни дни. Звездата червено джудже обаче е много по-малка и много по-хладна от Слънцето. Освен това тази звезда няма силна активност и не излъчва твърде силни потоци радиация.

Учените са установили, че Gliese-12 b получава около 85% от радиацията, която Венера получава от Слънцето. И въпреки това температурата на планетата според учените е приблизително 42 градуса по Целзий. За сравнение температурата на Венера е 464 градуса по Целзий. Учените също смятат, че новият свят получава приблизително 1,6 пъти повече радиация от своята звезда, отколкото Земята получава от Слънцето. Средната температура на нашата планета е около 15 градуса по Целзий.

Учените все още остават предпазливи оптимисти за потенциалното население на планетата Gliese-12 b. Факт е, че все още не е известно дали има атмосфера. Това е важен фактор, от който зависи дали тази планета може да бъде подходяща за живот. Например, Венера също се намира, подобно на Земята, в обитаемата зона на Слънцето, но това е свят с адски условия.

Авторите на изследването предполагат, че планетата може да има атмосфера, макар и разредена. Но всъщност липсата на плътна атмосфера е добър знак за потенциален извънземен живот там.

Учените казват, че 42 градуса по Целзий е средната температура за планета без атмосфера, но ако има атмосфера, средната температура може да е по-ниска, пише Глас Нюз.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай