Иманяри поругаха разкопките в Рациария

Иманяри поругаха разкопките в Рациария | StandartNews.com

Видин. Иманяри са поругали разкопките в античния град Рациария край село Арчар, съобщиха от екипа на археолога Здравко Димитров от археологическия институт с музей при БАН, който води проучванията. Само за няколко часа в неделя те са прокопали дупки около откритите зидове от резиденцията на управителя на града и новооткрита сграда, която е била римска баня. Направени са над 20 дупки, като при прокопаванията под основите е унищожено голямо количество ценна керамика.

Разкопките се охраняват от безработни жители на селото, назначени по програма за заетост, но в неделя на обекта не е имало човек. От 1 ноември ще бъдат наети охранители, а средства за това е предоставила партия ГЕРБ. Размерът им е 1500 лв. Областният управител на Видин Кръстьо Спасов представи проект за осигуряване на охрана на разкопките, но за 2014 година.

Античният град Рациария е един от най-големите римски градове по днешните български земи. Бил е столица на Крайбрежна Дакия. В него е имало работилници за обработка на злато и сребро, за производство на статуи и украси за местните дворци. Проучван е до 1989 година, след което разкопките са спрени. Оттогава досега е преровен от иманяри. Въпреки това, той крие още тайни и си струва да бъде проучен докрай, заяви Здравко Димитров. Той и неговият екип от археолози, студенти и наети безработни жители на селото започнаха проучвания през септември. В момента тече процедура за обявяване на обекта за археологически резерват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай