Илчев: Действията на студентите са престъпление

Илчев: Действията на студентите са престъпление | StandartNews.com

София. Това е престъпление и на практика е кражба на държавна собственост. Така ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев коментира действията на студентите окупатори, които са изгонили охраната на сградата и са се опитали да заключат с вериги началника й.

Той обясни, че академичният съвет на Софийския университет го е упълномощил да предприеме предвидените от закона действия, заради окупацията на Ректората. Това е престъпление, защото сградата на университета е публична държавна собственост, която е изцяло е под разпореждането на ректора. По закон, ректорът няма право да преотстъпва това управление, пише „Фокус".

В тази сграда има апаратура за стотици милиони левове, там се намира секретна документация, там са печатите на факултетите и на университета. Там е паричният салон, там са банкомати, има апарати за храна и напитки, компютри. Всичко това в момента е без надзор, каза още проф. Илчев.

"Сутринта около 9:00 часа отидох, за да се опитам да разговарям със студентите окупатори и да им обясня колко сложен е учебния процес и как провеждането на изпитите не може да се изнесе в други сгради, охраната беше вече изгонена отвън пред главния вход от студентите окупатори", коментира заместник-ректорът по учебната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски" доц. Милена Стефанова

Тя разказа, че охранителите са се опитали да обяснят, че не могат да си отидат, но след като са преценили, че може да се стигне до сблъсъци и побои, са решили да излязат.

"Окупаторите са се опитвали да заключат шефа на охраната Борис Ангелов в неговата стая с вериги, което вече по никакъв начин не ми говори за демократичност на поведението", заяви доц. Стефанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай