Събота,

И българската екзархия в Истанбул отбелязва 24 май

От: Администратор -
5244
И българската екзархия в Истанбул отбелязва 24 май
A
A
A

Празникът на славянската писменост и култура ще бъде отбелязан и зад граница. Премиерът Бойко Борисов, който днес е в Истанбул за Световната среща на върха по хуманитарните въпроси, зарадва българите в Турция с новината, че празникът ще бъде почетен в българската екзархия в Истанбул.

"Радвам се, че живеещите в Истанбул и други турски градове българи ще могат да отбележат Деня на българската просвета и култура и славянската писменост с нова постоянна експозиция в реставрираната сграда на метоха към уникалната църква "Свети Стефан" в Истанбул. В музейната експозиция, която открихме с министъра на културата Вежди Рашидов, заместник-кмета на Истанбул Ахмед Селямед, председателя на българската православна църковна община Васил Лиязев и наши сънародници от региона, са включени предмети, ръкописи и снимки, пресъздаващи паметни моменти, свързани с историята и борбите за самостоятелна българска църква, с делото на дейците на българското възраждане в епохата на Османската империя, с живота на българската колония", сподели премиерът.

И допълни: "Експозицията е изготвена с финансиране от Министерството на културата и с помощта на Министерството на външните работи. Празникът на славянската писменост и култура 24 май ще бъде отбелязан и в българската екзархия в Истанбул".

Българската общност в Истанбул е сред общностите, които през годините са успели да съхранят своята история и духовното присъствие на българската нация. Чрез поддържането на Екзархийските имоти, които са паметници на националното ни Възраждане и на борбата за църковна и политическа независимост, Цариградските българи са допринесли за съхраняването на българщината още от времето, когато Истанбул е бил седалище на Българската Екзархия и люлка на българското духовно възраждане, култура и просвета. Това заяви още премиерът при визитата си в Истанбул. 

"Щастлив съм за обновяването на тези свети български места, част от които е и ремонтираната сграда на Метоха - това е прекрасно дело, своеобразно продължение на възраждането на българската духовност и пример за сплотяването на нацията. Разположената експозиция разказва за миналото и настоящето на Цариградските българи, които продължават да заемат достойно място в древния и вечен Цариград. Тя ясно показва възрожденския дух, с който се пази връзка с България и българския народ. Радвам се и за големия интерес към изучаване на български език от младото поколение на общността. Със задоволство научих за българско неделно училище, действащо в сградата на Българската Екзархия, което носи името на своя първообраз – откритото през 1857 г. училище «Св.св.Кирил и Методий»", заяви премиерът.

И продължи: "От името на българското правителство и лично от мое име изразявам благодарност за усилията, положени от всеки един член на Настоятелството на Фондацията на „Православната църква на Българската Екзархия" за превръщането на Екзархията, на Метоха и на забележителната Желязна църква „Свети Стефан" в духовни средища на поколения българи. Оценяваме високо съдействието от страна на Генералното консулство, както и спомоществователството от страна на Българската православна църква и Съюза на тракийските дружества в България, подпомогнали идейно и морално извършената тук сериозна дейност. Благодарим и за оказаната финансова помощ на Република Турция за ремонтно-възстановителните работи. България и занапред ще оказва подкрепа на българската общност в Цариград във всички нейни инициативи за поддържане на българския дух, идеите на възрожденските просветители и културно-историческото наследство в Турция".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички