Христо Иванов защити Джок Полфрийман

Христо Иванов защити Джок Полфрийман | StandartNews.com

Правосъдният министър Христо Иванов защити правото на неправителствената организация, ръководена от осъдения на 20-години затвор за убийство австралиец Джок Полфрийман, да участва в работна група по реформа на местата за лишаване от свобода. Това става ясно от писмен отговор на Иванов до депутат от Реформаторския блок, предаде БГНЕС. Номинацията на Полфрийман за "Човек на годината", конкурс организиран от Българския хелзински комитет и участието на Българското затворническо сдружение за рехабилитация в работна група на Министерство на правосъдието срещнаха сериозно обществено недоволство.

Това принуди БХК да отменят номинацията на Полфрийман, но оставиха тази на БЗСР в конкурса за "Човек на година". Австралиецът е осъден на 20-години затвор за убийството на българския студент Андрей Монов. Убийството с нож бе извършено в центъра на София в края на 2007-ма година.

"Смущаващ е факта, че лица с наложена осъдителна присъда за тежко престъпление и в нарушение на закона участват в управителни органи на българско сдружение с нестопанска цел, за което се изисква чисто съдебно минало. Още по-смущаващо е участието на подобни лица формално като част от работна група за изработване на законодателни промени на закон, определящ именно реда и условията за изтърпяване на присъдите от самите престъпили закона лица", посочва в питането си народният представител Петър Славов от Реформаторския блок. В отговора си правосъдният министър обаче отхвърля твърденията на депутата. Според Иванов участието на затворници в неправителствена организация "способства за постигане на специалната превенция на наказанието, така че освен възмездителния характер да има възможност за поправяне и корекция на осъдения, включително чрез ангажирането му с обществено значими каузи". Според Христо Иванов евентуален отказ за регистрация на Българското затворническо сдружение за рехабилитация, ръководено от Полфрийман, би било ограничаване на основни конституционни права. Самата регистрация на БЗСР е била направена от съдия в Софийски градски съд през 2012 г. Министърът на правосъдието изразява несъгласие и с протестите и острата обществена реакция. "Негативната, моралната и обществена оценка за укоримите действия на едно осъдено лице не могат сами по себе си да са основание за ограничаване на основни конституционни права, извън конкретните права, ограничени с постановената присъда", посочва Иванов.

От отговора на правосъдния министър става ясно още, че включването на представител на затворниците в работна група за "изработване на предложения за нормативни промени насочени към подобряване условията в местата за задържане" е станало след получаването на петиция в МП от близо 200 лишени от свобода от Софийския затвор. Впечатлени от мащабната подписка, от МП преценили, че е уместно в името на реформата в затворите, да поставят на една маса бивш лишен от свобода, който представлява сдружението на Джок Полфрийман, върховни съдии от ВАС и ВКС, прокурор от ВКП, представител на Омбудсмана, представители на неназовани в отговора на Христо Иванов други неправителствени организации, както и представители на затворническата администрация. "Министерството на правосъдието отчита като свой ангажимент предприемането на конкретни мерки за защита на законните права и интереси на лишените от свобода, като обръща особено внимание и на проблемите, идентифицирани от техни представители", аргументира решението си министърът на правосъдието. Преди два дни в серия от интервюта, признатият за виновен на три съдебни инстанции австралиец Джок Полфрийман, се обяви за жертва на българското правосъдие. По-рано бащата на жертвата – психологът Христо Монов обяви, че семейството на Полфрийман е платило на БХК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай