Хлапета при опълченци в урок по родолюбие

Хлапета при опълченци в урок по родолюбие | StandartNews.com

Целият IV Б клас на основното училище "Д-р Петър Берон" в Монтана отиде в залата на регионалния музей за Урок по родолюбие от кампанията за в. "Стандарт" в навечерието на 3 март. Разказът на уредничката Жасмина Илиева започна с представяне на лични вещи - грамота и сребърен медал на опълченеца Трайко Христов. Във витрина на музея се пазят и документи за участието му в българското опълчение - свидетелство за уволнение, уволнителен билет, както и отличия за участие в Сръбско-българската война. Децата научиха как е бил зачислен в дружината, на която е предадено Самарското знаме. След Освобождението житейският му път спира в град Фердинанд, днешна Монтана, където създава семейство с 8 деца. По време на увлекателния разказ децата питаха къде е живял в Монтана и научиха, че домът му е бил на улица "Черковна", която съществува и до ден днешен.

Монтана пази паметта за още един опълченец - Ангел Иванов, установиха децата по време на Урока по родолюбие. В града има няколко паметници на признателността, изтъкна историчката и посочи монумента на генерал Арнолди.

Децата разгледаха и пушките, с които са воювали българите по време на освободителната война и във войните след нея. Може ли да стрелят, полюбопитства Хриситян. Не, защото са обезопасени за разглеждане от посетителите на музея, обясни Илиева. Но любопитното хлапе продължи да пита: "А ако им се поставят патрони". Децата са доволни от урока в музея, през следващите дни ще говорят за него, сигурна е учителката им Рени Славейкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай