Хиляди на мълчалив поход срещу убийствата на пътя

Хиляди на мълчалив поход срещу убийствата на пътя | StandartNews.com

София. Хиляди хора излязоха на „Мълчалив поход за живота" в цялата страна. Демонстрацията беше инициирана от родителски организации, след като джип прегази 4-годишния Паоло на пешеходна улица в Стара Загора.

В София хората се събраха на площада пред Народното събрание. Те настояват за незабавни промени в Наказателния кодекс, които да доведат до адекватни наказания за убийците на пътя, за по-строги санкции за нарушителите на Закона за движение по пътищата. Поискаха и стриктен контрол за спазването на пътните правила от страна на органите на изпълнителната власт, както и да бъде налагана забрана за напускане на страната на подсъдими за причиняване на смърт.

Друго искане е да бъдат обезопасени пътните зони около училища, детски градини, детски площадки, автобусни спирки.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обаща да инициира среща с ръководството на Пътната полиция, за да се увеличи контролът в пешеходните зони на града. До този момент в столицата няма изцяло изградена пешеходна зона, но се работи в тази посока. Кметът даде за пример ул. "Пиротска" и бул. "Витоша" и посочи, че там забраната за движение на автомобили се спазва.

Протестно шествие срещу убийствата на деца на пътя се проведе и във Варна. Шествието тръгна от сградата на общината и продължи до Съдебната палата. Протести имаше и в Стара Загора, Разград и много други градове в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай