Гурково посрещна първия българин от Украйна

Гурково посрещна първия българин от Украйна | StandartNews.com

Балчишкото село Гурково посрещна първия бесарабски българин, избягал от войната в Украйна. Виталий Дрозда пристигна у нас само три дни след като хората от селото обявиха, че са готови да помогнат на сънародниците ни в страната на Петро Порошенко. Кметът Тодор Георгиев разказва, че идеята да предложат гостоприемството си на бесарабските българи възникнала случайно на общоселско събрание. "Хората се вълнуват от това, което става в Украйна, и така се стигна до събранието, на което написахме едно писмо и го изпратихме до организации на българите в Украйна. Селото има 570 жители и всички са готови да приемат хора и да им помогнат. Има и къщи, в които в момента никой не живее и техните собственици също заявиха готовност да ги предоставят", казва Георгиев.

Така в съботния ден пристига и първият бесарабски българин. "Настанихме го в дома на Мирослав Марчев. Той е на 60 години и живее в селото заедно със сестра си, но тя сега е в Испания, така че Марчев е сам. Той много се зарадва, че може да помогне", каза Георгиев. Дрозда е млад човек, семеен, с дете на годинка и осем месеца. Хората в балчишкото село са категорични, че ще му помогнат да подготви нужните документи за временно пребиваване, както и ще му окажат пълно съдействие скоро да пристигнат и съпругата, и детенцето му. Кметът разказа още, че Дрозда споделил как негови приятели са имали повиквателна за запас. Георгиев отправи апел и към други кметове на села в Добричко да приемат бесарабски българи.

Гурковчани изпращат раздирателно писмо до сънародниците ни в Украйна, което гласи: 

"Скъпи братя и сестри българи! Ние, жителите на село Гурково, България, изразяваме загриженост към тежките проблеми, застигнали вас, нашите сънародници от районите на Украйна, където се водят военни действия през последните месеци. С трепет следим новините, идващи от българските села и градове в Украйна. Няма човек в нашето село, който да не е съпричастен към съдбата ви.

Като българи, и преди всичко като хора, сме длъжни да помогнем на нашите братя, които в нечовешки условия, в условията на война и хуманитарна криза, са принудени ежедневно да се борят за оцеляването си. Няма сърце, което не би трепнало от новините, които всеки ден достигат до нас от Украйна.

Животът на човек е най-скъпото му богатство. И когато той е застрашен, нищо друго няма стойност. Ето защо ние се обръщаме към вас с готовност да ви помогнем. Не само нашите сърца, но и нашите домове са отворени за вас! С радост бихме посрещнали всеки българин, бягащ от човешката катастрофа в Украйна.

Нашето село разполага с всичко необходимо, за да можете да живеете в мир и спокойствие – лекар, зъболекар, детска градина, читалище с богата библиотека, поща, хранителни магазини, църква, стадион, спортна зала, интернет и др. Най-важното – много хора, разполагащи с къщи в Гурково, изразиха готовност да ги предоставят безвъзмездно на бесарабски българи, желаещи да се спасят от войната в Украйна. Къщите са изцяло пригодни за обитаване – електричество, водоснабдяване, имат всички условия за нормален човешки живот. Местните власти, в лицето на кмета Тодор Георгиев, също са готови да съдействат при устройването ви в Гурково. Не сте сами! Не сте забравени! Гурково е готово да ви помогне!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай