Граждани тръгват на шествие срещу ксенофобията

Граждани тръгват на шествие срещу ксенофобията | StandartNews.com

София. Мирно гражданско шествие под надслов „Внимание! Фашизъм!" се проведе днес в столицата от 12.00 ч. на пилоните на НДК.

Над 200 души тръгнаха на шествие под надслов: „Внимание! Фашизъм" към Съдебната палата.

Участниците в акцията са предимно млади хора, много от тях са дошли на велосипеди. Голяма част от гражданите, присъстващи на шествието, са дошли заедно с децата си.

Преди да потеглят, един от организаторите Борислав Димитров заяви, че българското общество е закъсняло да осъди езика на омразата и поради това са се появили и тъй наречените „граждански патрули". Омразата няма място в българското общество, подчерта Димитров. Той заяви, че „искат и молят МВР и прокуратурата да наложи върховенството на закона." Борислав Димитров каза, че шествието няма нищо общо с никоя политическа сила.

Пред БНР един от администраторите на групата в социалните мрежи Димитър Кенаров каза:

"Лошото е, че ние наистина не се познаваме. Не познаваме хората около нас, не познаваме чужденците, не познаваме и себе си. Мисля, че до голяма степен този вид страх идва точно от това непознаване. Призоваваме всички, които споделят тази кауза, които биха искали да се присъединят, да дойдат в 12.00 часа на пилоните на НДК."

Проявата, организира във Facebook, е в отговор на ескалацията на ксенофобските настроения през последните седмици, довела до многобройни случаи на физическо насилие над чужди и български граждани, столичани излизат на мирно шествие, посочват организаторите.

Организаторите канят желаещите да се присъединят към инициативата да носят със себе си камбанки, които, освен че символизират мира, ще послужат като „аларма за обществото да се събуди за опасностите от върлуващия фашизъм, както и за отговорните власти да предприемат необходимите действия, за да гарантират безопасността и равенството на всички хора, населяващи територията на България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай