Годишнина от спасяването на българските евреи

Годишнина от спасяването на българските евреи | StandartNews.com

София. Еврейската общност в България отбелязва годишнината от спасяването на българските евреи - 10 март. По повод Деня на спасението ще се състои възпоменателна церемония пред мемориалната плоча до сградата на парламента.

 

Представители на еврейската общност, политици и общественици ще почетат паметта на жертвите на Холокоста и спасението на близо 50 хиляди български евреи от лагерите на смъртта. На този ден през 1943 г. е отменена депортацията на първите групи евреи към тях.

 

Основна роля за това изиграват подпредседателя на парламента Димитър Пешев, Софийския митрополит Стефан и Пловдивския митрополит Кирил.

 

В церемонията ще участват председателят на парламента Михаил Миков, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Организация на евреите в България „Шалом" Максим Бенвенисти, български евреи, спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта по време на Холокоста, народни представители, представители на димпломатическите мисии и на български и международни институции, неправителствени организации, ученици и граждани.

 

Представители на Организация на евреите в България „Шалом" ще поднесат венци и цветя пред паметника на Димитър Пешев в градинката на църквата „Свети Георги Победоносец" в София и пред паметната плоча на дома, в който е живял Димитър Пешев в София, ул. „Неофит Рилски"47.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай