Гергьовден e- празник на армията и Ден на храбростта

Гергьовден e- празник на армията и Ден на храбростта  | StandartNews.com

София. Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. Празникът Гергьовден се отбелязва всяка година на 6 май.

По времето на император Диоклетиан Свети Георги е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

Св. Георги Победоносец е изобразяван на иконите винаги на кон, а в краката му лежи ламята, която е убил. Българската православна църква и народът го честват на 6 май.

Денят на храбростта и празник на Българската армия също се отбелязват на днешния ден. В цялата страна има различни чествания.

Ето как протече тържественият парад в столицата: 

С тържествен гергьовденски парад в столицата беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия - Гергьовден. Само един вертолет Ми-17 с националния флаг летя над столицата по време на днешния гергьовденски парад. Причината бяха лошите метеорологични условия. Предварително бе обявено, че в парада ще участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна, и ще прелетят вертолети Бел -206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л- 39 и самолети Пилатус, съобщи "Фокус".

След парада, пред журналисти, генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната, обясни, че в облаци не се пилотира в група. „Поради мерки за безопасност, нямаше присъствие на ВВС", обясни генерал Симеон Симеонов. 

Над 700 военнослужещи от Въоръжените сили участваха в тържествения гергьовденски парад. Това бяха знаменен взвод от Националната гвардейска част и гвардейският представителен духов оркестър, представителен блок от ВА „Г. С. Раковски", представителен блок от Сухопътните войски, представителен блок от участници в операции по поддържане на мира, представителен блок, съставен от формирования от Военновъздушните сили, представителен блок, съставен от формирования от Военноморските сили, представителен блок, съставен от формирования от Съвместното командване на силите, военно формирование 28 860 - Горна Малина. Тази година на парада присъства и представителен блок от „Военна полиция". Командващ парада бе контраадмирал Георги Мотев, заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Слово произнесе президентът Росен Плевнелиев, който се обяви за по-висок бюджет за отбрана, както и за преодоляване на зависимостта на страната ни от само една държава, производител на въоръжение. Президентът засегна в словото си още и енергийната зависимост на България, ситуацията в Украйна.

Сутринта в столицата бе отслужен водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния войн, който извърши Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Преди това Светейшият Български патриарх отслужи молебен за здравето и благоденствието на българския народ, в чест на Свети Великомъченик Георги. Той бе в съслужение с Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит и столични свещеници.
Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Незнайния войн.

В столицата Националната гвардейска част изпълни спектакъла "Искри". Пред Президентството се събраха хиляди граждани, които да наблюдават смяната на караула от гвардейската част.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай