"Game of Thrones" пред Царевец

"Game of Thrones" пред Царевец | StandartNews.com

Велико Търново. 100-килограмовият трон, изработен от хиляди железни мечове, символ на сагата "Игра на тронове", чака фенове за снимки пред Царевец. Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов и управителят на НВО - България Димитър Нойков дадоха старт на националното турне на световния филмов хит "Game of Thrones". Градоначалникът заяви задоволството си от факта, че националното турне на световния филмов хит започва именно от старата столица. Той подчерта, че това е станало възможно както заради уникалните исторически и природни дадености на Велико Търново, така и на факта, че г-н Нойков е роден в старопрестолния град и има особен сантимент към него.

Кметът заяви, че в известен смисъл може да се направи аналогия между трона от филма и кметския стол. Те са направени така, че да не са удобни. Те са източник по-скоро на отговорност и ангажимент, отколкото на блясък и слава. „Началото на това турне от Велико Търново е още едно доказателство, че градът ни има капацитет, достойнства и потенциал да планира, организира и провежда мащабни и значими културни събития, и да спечели надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 година", каза г-н Панов.

Духовият оркестър на Община Велико Търново, е репетирал в продължение на месец от специално изготвени партитури музиката от филма, за да я изпълнят пред хълмът на Асеневци.

От петък вечер до неделя на обед всички фенове на филма, граждани и гости на старата столица ще имат уникалната възможност да се снимат на оригиналния трон от световния филмов хит "Game of Thrones".

Според легендата Железният трон е направен от мечовете на враговете, които са се предали. 59 дни са били необходими, за да може от хилядите мечове да стане трон. Остриета и назъбени ръбове сочат във всяка посока и всяват страх у всеки, застанал пред него. Тронът е висок над 2 метра, тежи над 100 килограма и винаги се придружава от много строга охрана. Досега никога не е идвал в България. Той е изработен в САЩ и доставен в Будапеща, Унгария, където е седалището на НВО за Европа.

Българското турне на реликвата продължава в Бургас в понеделник, 14 април. От събота, 19 април, тронът пристига във Варна, в Пловдив ще бъде от вторник, 22 април. Обиколката му завършва в столицата от петък, 25 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай