Неделя,

"Галъп": 40% искат оставката на правителството

От: Администратор -
4092
"Галъп": 40% искат оставката на правителството
A
A
A

София. Проучване на "Галъп Интернешънъл" сочи, че 40 % от участниците в него искат оставката на правителството на Пламен Орешарски. Само 2 % са отговорили, че не знаят дали кабинетът трябва да се оттегли, а цели 38 % са за това той да не подава оставка. Това сочат данните за месец август.

44% пък подкрепят протестите срещу правителството на Орешарски, а 42% не одобрвяат антиправителствените демонстрации. Протестите трябва да продължават- така смятат 40 на сто, а 41 на сто са против демонстрациите, коиото продължават повече от два месеца.

Само 8% са обявили, че са участвали в протест срещу правителството. Близо 30% от запитаните са отговорили, че биха участвали в протестите. от "Галъп" смятат, че това показва сравнително висок протестен потенциал.

Трябва да има предсрочни избори веднага. На това мнение са 15 на сто, а 17 на сто искат провеждането на избори до шест месеца. Да има избори заедно с европейските през май 2014 г., това искат 19% от запитаните, а 5% предпочитат избори до една година. Голям е процента на тези, които са избрали да отговорят с "избори до четири години"- 23%, а една пета не могат да преценят.
"Обществото явно продължава да бъде объркано и разделено по този въпрос", обясняват цифрите от "Галъп".

Проучването показва още, че от юни доверието към президента Росен Плевнелиев пада, а за сметка на него се увеличава недоверието. 45% от попитаните мислят че той не действа безпристрастно, а 30% са на противоположното мнение.

"В момента, в който държавният глава се е намесвал в политическия живот това винаги му е коствала подкрепа и това важи, както за президента Росен Плевнелиев, така и за президента Георги Първанов, каза по въпроса социологът и директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

"Бойко Борисов е достигнал нива на доверие, които са безпрецедентно ниски за него, изключителни ниски са и нивата на доверие към Цветанов. Повечето от респондентите, смятат, че Цветанов трябва да напусне ръководството на ГЕРБ. За втори месец подред привържениците на ГЕРБ също са разделени в мнението си дали Цветанов трябва да се оттегли", каза още за проучването Първан Симеонов.

Изследването на "Галъп" е проведено сред 1013 пълнолетни българи, резултатите от което бяха оповестени днес. Хората са отговорили на различни въпроси чрез пряко интервю по домовете, което е било направено в периода между 1 и 8 август. Данните от индекса се събират на месечна база от 1992 година насам, чрез еднаква методология, тип извадка, метод на регистрация и обща структура на въпросника, обясняват от "Галъп Интернешънъл". 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички