Европа ни хвали за екопроекти

Европа ни хвали за екопроекти | StandartNews.com

Стара Загора. Всички екопроекти в България, които се съфинансират от финансовия инструмент LIFE, дотук са в релси, изпълняват се от много мотивирани и полезни хора, които успяват да убедят и местното население в своята кауза за опазване на природата. Това заяви Саймън Гос, представител на ЕС и отговорник за проектите на работна среща в сряда в Стара Загора с организациите, които ги изпълняват.

Стана ясно, че в момента в ход са общо 18 проекта за около 22 млн. лв, като 15 от тях са свързани с възстановяване и опазване на биоразнообразието в българската природа. Финансовата стойност на всеки от тях е между 1,5 – 2 млн. евро, като по-голямата част – от 50 до 70 на сто, са безвъзмездна помощ от програмата Лайф. Срокът за изпълнение не тези проекти, които целят възстановяване и опазване на редки животни, птици и дървесни видове в българската фауна и флора, е от 3 до 5 години.

„Популацията на царския орел, който бе на изчезване у нас, се е увеличила с 20 на сто в последните години и сега имаме над 30 гнездящи двойки в Североизточна България", отчетоха със задоволство от Българското дружество за защита на птиците, което през тази години финализира проект за опазване и възстановяване на гордата птица.

Като проблем в реализацията на повече екопроекти природозащитниците изтъкнаха, че за разлика от повечето европейски страни българската държава не участва в съфинансирането им и намирането на партньори и донори ставало все по-трудно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай