Ето кои са 10-те най-дълги думи в българския език

Цели 24 букви

Ето кои са 10-те най-дълги думи в българския език | StandartNews.com

Българският е най-ранният писмено документиран  славянски език. Със своите няколко книжовни норми той е много богат. Слави се с  много думи, за разлика от други, като например финландския. В следващите редове ще ви запознаем с най-дългите думи в нашия език:

-Дихлордифенилтрихлоретан – не се мъчете да я прочетете, още по-малко да я запомните, тъй като често се оказва мисията невъзможна, макар да съдържа скромните в сравнение с най-дългата българска дума 24 букви.  Дихлордифенилтрихлоретан е наименованието на вещество, което едва ли някога ще ви е нужно да познавате. Но все пак е добре да знаете, че една от най-дългите думи в българския език е именно име на вещество.

-Недоброкачественостите – цели 22 букви, когато думата е членувана и  в множествено число, даващи ни пълното право да подредим тази дума сред най-дългите думи в българския език.

Некредитоспособността – 21 букви, които ви желаем никога да не чувате в тази комбинация.

-Незаконосъобразността – отново българска дума с дължина от 21 букви.

-Низкопоклонничеството – трета дума в езика ни с този брой букви – 21, която красноречиво сочи, че голяма част от най-дългите ни думи са с частица не.

-Неплатежоспособността – поредната 21-буквена дума, образувана с частица „не“.

-Обратнопропорционален – и за да разчупим редицата на дългите думи с частица не – една различна дума с 21 букви.

-Засвидетелствуването – 20 букви, но вече в дума, която е по-масово употребявана в езика ни за разлика от други дълги думи в родния език, които или не се използват толкова често, или изобщо не са ви нужни, или не знаете значението им.

- Тетрахидроканабинол – думата съдържа 19 букви, с които изписваме съставка в канабиса. Едва ли я знаете, но се надяваме и че няма да я научите и да ви е необходимо да я използвате. Вредна и опасна е, най-добре да остане непозната за вас.

-Електрокардиография – още една дума, която е съставена от 19 букви, но за разлика от изброените част от изброените преди нея, тази, сигурни сме, сте чували и знаете значението ѝ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай