„Енерго Про": Няма увеличение на сметките за ток

ЕРП-тата са против забраната за спиране на ток при сметки от 150 лв.

„Енерго Про": Няма увеличение на сметките за ток | StandartNews.com

София. Няма увеличение на сметките за ток, цената му е намалена съответно решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това обясни пред бТВ директорът на „Енерго Про" Стефан Абаджиев по повод оплаквания от хора, че въпреки решението за около 5% намаление на цената за трите електроразпределителни дружества, тя не е понижена.

Абаджиев съобщи още, че трите ЕРП-та приветстват плановете на БСП за промени в Закона за енергетиката, които определи като „революционни".

Той обаче предупреди, че планираната забрана за спиране на тока при неплатени сметки на стойност под половината от минималната заплата е рисковано. Причината е, че ще доведе до отлагане на плащания, което е опасно за енергетиката.

„Нямаме нито една жалба, че сметката не съвпада. И в ЕВН нямат. Има друг ефект – обикновено сметките спрямо юли и август нарастват заради струпване на потреблението, затова им се струва на хората, че е увеличена при същото потребление. Но ние не правим политики, ние само спазваме законите. Ако се изиска от нас да предупреждаваме хората за по-голямо потребление през даден месец, например, ние можем да го правим. Въпросът е при писането на мерките да има диалог с нас – ние имаме изчисленията", коментира Абаджиев.

Той не може да прогнозира, дали планираните законодателни промени ще доведат до поскъпване на електричеството, тъй като не е виждал текстовете.

„Но ако ние искаме да имаме качествено електроразпределение като в Западна Европа, трябва да се направят големи инвестиции", допълни Абаджиев.

Депутатът от левицата Таско Ерменков обаче призна, че ако поправките влязат в този вид и бъдат приети набързо, това ще доведе до поскъпване или до неплащане на сметки. По думите му депутатите ще търсят оптимален вариант.

Според Ерменков законопроектът е насочен изцяло в защита на потребителите. Той цитира случаи, в които токът е бил спиран за неплатена сметка от 2 лв. От своя страна Абаджиев отрече ЕРП-тата да прекъсват подаването за толкова малки суми, а практиката е за сметки над 40 лв.

„Това е много революционен проект. Има голям брой клиенти под 155 лева, затова смятаме, че ще има едно изоставане в плащанията, а енергетиката не може да работи със забавени финанси", обясни Абаджиев.

Ерменков се съгласи, че е е нужно допълнително обсъждане на текстовете.

„Енергийната система е нещо фино и непремерена намеса може да доведе до срив. Затова трябва обсъждане в широк контекст. Трябва да се търси златно сечение. да не се получи обратна реакция – ако хората не плащат, ЕРП-тата спират да плащат на НЕК и т.н.", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай