Събота,

Дюните край Шабла застрашени от туристи

От: Администратор -
1180
Дюните край Шабла застрашени от туристи
A
A
A

Общината иска да направи пет бивака, имат ОК само за един

Има сериозна опасност за дюните в община Шабла, защото не успяваме да реализираме инициативата си за биваци за туристи, алармира кметът на морската община проф. Райна Бърдарева. Заплахата за природните феномени е от летовници, които безразборно опъват палатки и настаняват кемпери, палят огньове, без да се интересуват дали на мястото, което са си избрали, има дюни или гори, каза още градоначалникът.

В последните години интересът към къмпингуването в района расте, сочат данните на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите, както и наблюденията на общината. "Това беше причината да решим да изградим няколко бивака от общината. Определихме терени, като намерението ни е да обозначим терените, да поставим охрана, която да следи за реда и да осъществява срещу минимални такси пропускателен режим на местата. Ангажираме се в биваците да има сметоизвозване, както и тоалетна и течаща вода", разказа проф. Бърдарева.

Екипът й определил общо пет терена и още на 23 юни уведомили писмено РИОСВ-Варна за идеята. Идеята е петте бивака да са в районите на Тюленово, Крапец, Дуранкулак и Езерец и ще са с обща площ от 195 дка. Според изчисленията на кметството тези терени напълно биха поели туристите, които идват неорганизирано и почиват в общината. "До момента обаче имаме разрешение само за един бивак в близост до Тюленово, а за останалите не. От РИОСВ ни съобщиха, че има изпратено запитване до зам.-министър Бойко Малинов на МОСВ за тълкувание на разликата между бивак и къмпинг и вече месец няма отговор", разказва сагата кметът на Шабла. За да станат факт биваците, трябва да има ОВОС, гласи становището на РИОСВ. "Това ще отнеме поне 6 месеца и не е ясно какво ще е решението", коментира проф. Бърдарева.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички