Два куршума от калашник в художничка

Два куршума от  калашник в художничка | StandartNews.com

Приятелката на българския художник Стефан Николаев бе покосена от два куршума от "Калашник" в Париж. Тя е била в първото кафене, атакувано от терористите във френската столица. Жената е французойка и също е художничка. В петъчната вечер се разбрали със Стефан да излязат на кафене. Чули се по телефона и Николаев й казал: "Ти върви, след 15 минути ще дойда, имам да довърша едни скици". Французойката пристигнала в кафенето и тогава терористи открили стрелба. Пристигналият, тичайки, след 15 минути Стефан открил приятелката си тежко ранена. "Уцелена е в гръб от два куршума от "Калашник". Единият е попаднал в гърба й, а другият в таза. Претърпя дълга и тежка операция и сега чакам още новини от лекарите", каза Николаев пред bTV. Жената е една от тежкоранените по време на серията от атентати в парижката столица. Тя претърпя няколко операции. Близките на талантливия ни художник и скулптор в България изкараха безсънна нощ заради трагедията. По думите им, ако Стефан е отишъл във въпросното кафене 15 минути по-рано, можеше и да не е между живите.

Стефан Николаев е от талантливите млади български творци, възпитаник на Софийската художествена гимназия, Парижкaта академия за изящни изкуства и на Школата в Уинчестър, Англия. Творбите му са пръснати по галерии и частни колекции из цял свят. Баща му е известният актьор Николай Николаев, а майка му - режисьорката Маргарита Вълкова.
Една от най-интересните творби на младия Николаев е изработена за биеналето във Венеция през 2007 година. Освен от него там България е представена и от Иван Мудов и Правдолюб Иванов. В двора на ЮНЕСКО Стефан показва гигантска действаща запалка от бронз, висока 4,20 метра и тежка 1,3 тона. По негова идея паметник на Ботев е пренесен от Враца в швейцарския град Куар. Монтират го на метри от един от символите му - мемориала на героите. Бронзовите фигури се "гледат" цял месец. Целият град се извървява да види революционерите, готови всеки миг да се хвърлят в боя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай