Д-р Емил Илиев: Искаме да сме световни

Д-р Емил Илиев: Искаме да сме световни | StandartNews.com

Опровергахме всички скептици, казва създателят на джаз фестивала в Банско

Джаз в Банско. Преди двадесетина години тази идея звучи, меко казано, странно. За някои банскалии дори двете неща взаимно се изключват. Но не и за д-р Емил Илиев. Той е твърдо решен, че в планинското градче не всичко е фолклор, а има място и за тази велика по света музика. Обичта му към населеното място в подножието на Пирин планина е най-важният му мотив да преследва докрай мечтата си - да организира в курорта международен джаз фестивал с участието на най-големите световни и родни звезди.

Но за да я постигне, не стигат само знания и цел. Трябват и много упоритост и воля, да имаш "дървена" глава, за да издържиш всичко, тъй като у нас такива неща се случват мъчително бавно. "На прага сме на 18-то издание на този фестивал. 35 години работя в полза на град Банско, защото го обичам. В началото имаше и скептици, но ги опровергахме по категоричен начин. Самите банскалии днес обичат джаза. Доказателство е, че деца от курорта учат джаз пеене. Момиче на 7 години от Банско ще открие тазгодишния фестивал", твърди директорът, основателят и вдъхновител на музикалното събитие д-р Емил Илиев. Признава, че за него този фестивал е тежко бреме и отговорност, но пък му носи и много радост, удовлетворение и щастие. Усилията си струват. Доказателствата за това са многобройни.

"Когато прочета писмото на всеки участник, че едно от най-хубавите му прекарвания по света е било именно тук в Банско и в България, съм наистина щастлив. През уикенда за една нощ тук и в съседните населени места идват над 20 000 души да уважат това събитие. В страната сме безспорният номер едно, национален лидер сме", категоричен е д-р Илиев. Фестивалът за Банско е най-емблематичния културно форум, който дава поводи за гордост и самочувствия на местните. За страната ни пък фестът е мащабно и значимо арт събитие. Световни джаз звезди след участието си в Банско стават рекламни лица и на курорта, и на България.

"А това е най-важно като резултат. Сега ме притеснява малко, че градът е разкопан заради строежа на водния цикъл. Дано липсата на асфалт, наличието на прах и неподреденост не развалят имиджа на курорта. Не биваше населеното място да е в това състояние, но приемаме нещата такива, каквито са", споделя д-р Илиев. Той е убеден, че всички трябва да дерзаят за развитието на фестивала. Трябва да се направи най-късно за 20-то издание закрит летен театър в Банско, за да не са организаторите зависими от времето. Там ще се правят концертите на големите имена на джаза - вече с билети - и така ще се акумулират повече средства в името на каузата.

Емил Илиев не крие, че продължава да мечтае. Защото няма как да намериш смисъла на всички тези усилия, ако не си мечтател. "С характерния си максимализъм искам да развивам този джаз фестивал. Мечтата ми е в Банско фестивалът да бъде като този в Монтрьо в Швейцария. За да станем и международен лидер, а не само национален", разкрива "мозъкът и сърцето" на "Банско джаз фест".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай