ДПС иска повече пари за тютюнопроизводителите

ДПС иска повече пари за тютюнопроизводителите | StandartNews.com

София. ДПС ще настоява за увеличаване на премиите за тютюнопроизводителите в бюджета за следващата година, съобщи депутатът от партията Ахмед Башев пред Дарик радио.

Според него премиите трябва да бъдат поне 4 лева на килограм тютюн, което по думите на Башев ще бъде двойно повече в сравнение с размера на премиите по време на управлението на ГЕРБ.

Парламентарната група на партията предстои да уточни аргументите си, с които ще настоява това да бъде заложено в Бюджет 2014.

„Когато ДПС беше на власт премиите на тютюнопроизводителите бяха над 4 лева за килограм, а когато бяха ГЕРБ, едвам ги докараха до 2 лева. Разбиха закона за тютюна и тютюневите изделия, излъгаха хората, че като произвеждат собствен тютюн, могат да го продават както си искат и където си искат. В резултат на това много хора намериха своето място в полицията, следствието с конфискувани автомобили и тютюн. Това направиха ГЕРБ", коментира Башев.

Според него не може държавата да прибира около 2 млрд. лева годишно от акциз върху тютюневите изделия, а да не може да задели 140 млн. лева. Башев е на мнение, че това е „мижава стойност" в сравнение с това, което получава държавата, категоричен е депутатът.

„Ако те бъдат подпомогнати с висока премия, автоматично държавата разкрива нови работни места, а в противен случай около 300 000 души могат да чакат на държавата за социални помощи", каза бившият кмет на Гърмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай