Допинг и смърт убиха щангите

Допинг и смърт убиха щангите | StandartNews.com

Доставчикът "Трайбест фарма" подал сбъркани буркани с добавки на националите

Допинг и смърт убиха щангите. Доживотни наказания очакват четирима от 11-те ни национали, които показаха положителни допинг проби при внезапна проверка три седмици преди европейското първенство в грузинската столица Тбилиси. Най-вероятно грешка при доставката на хранителните добавки е причина в кръвта на спортистите да се открие забраненото вещество станозолол. "Грешката е огромна", коментира и спортният министър Красен Кралев, който заяви, че много пъти е предупреждавал как не може да се купуват добавки и лекарства от еднолични търговци. Като карма, проклятие или злокобен факт пък спортисти определиха факта, че точно в деня на скандала почина олимпийският шампион по щанги от Атина 2004 г. Милен Добрев. Той бе покосен от инфаркт в дома си. Зловещо изглежда и последната снимка във фейсбук страницата на Добрев - шишенца със забранения станозолол.

Грешка на редовния доставчик на хранителни добавки за националния отбор вероятно е станала причина да избухне поредният скандал във вдигането на тежести, научи "Стандарт". Както вече стана ясно, единайсет щангисти от националните отбори за мъже и жени са дали положителни проби от внезапния допинг тест, който бе направен преди две седмици. Състезателите са уличени в употреба на забраненото вещество станозолол, което много отдавна не се използва, защото съвременните тестове го улавят половин година след използването му. Грешката е огромна, каза министърът на спорта Красен Кралев в "Седмицата" по Дарик за избухналия скандал.

Според неофициална информация доставчикът на добавки "Трайбест фарма" най-вероятно е объркал доставките за щангистите с тези на фитнес клубове, които също се зареждали с добавки от компанията. Предполага се, че именно така забраненото за професионалните спортисти вещество е попаднало в кръвта им. Според служители във федерацията добавките са били доставяни от фирмата в буркани без етикети и подробно съдържание на веществата в тях. Въпреки това 

Състезателите са приели забраненото вещество чрез хранителна добавка, стана ясно от думите на Красен Кралев. На въпрос дали се е знаело, че веществото е било в тази добавка, той каза, че не е имало как да се знае, тъй като в описанието на добавката веществото не е присъствало. "В капсула в една от хранителните добавки, която те ни дадоха за изследване, се откри наличието на такова вещество. То дори визуално, като отвориш капсулата, се вижда, че съставът й е различен от този на истинското лекарство", коментира министърът и допълни, че става дума за билката бабини зъби. "Многократно алармираме, че не може да се купуват хранителни добавки и лекарства от еднолични търговци, ЕООД и така нататък. Има си компании производители, сертифицирани, които от години се знаят", каза той. Министърът изрази съжаление, че във федерацията още от времето на Иван Абаджиев практиката е треньорите да решават какви добавки да се вземат, а не лекарите. "Това е втората голяма грешка, която е допусната. Няма как треньорът да има грамотност да определя какви лекарства и по каква система", обясни Кралев, като допълни, че лекарите се занимават само с контузиите на състезателите и нямат достъп до медикаментите, които те вземат. Изборът на доставчик е направен от ръководството на федерацията и от треньора. "Основно от треньора, без това да касае медицинския екип", коментира още Кралев.

Наказват до живот четирима спортисти

По-малко от 24 часа, след като световната антидопингова агенция уличи 11 родни щангисти в употреба на допинг, вече са ясни и последствията за състезателите. Почти сигурно четирима от тях - Иван Марков, Ивайлов Филев, Демир Демирев и Милка Манева, ще бъдат наказани до живот и повече няма да получат право да се занимават с професионален спорт. Причината е, че те вече изтърпяха едно четиригодишно наказание, след като отново бяха хванати в употреба на забранени вещества преди олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Припомняме, че Иван Марков остана на второ място в класацията за Спортист на България за 2014 година, след като спечели титлата в категория до 85 килограма на европейския шампионат в Тел Авив. След сегашното им второ провинение техните кариери автоматично ще бъдат прекратени. Останалите им седем съотборници най-вероятно ще получат наказание от четири години.

Министър Кралев спря парите

"Нямаме отбор по щанги. Финансирането на федерацията по вдигане на тежести се спира до изясняване на случая", заяви спортният министър Красен Кралев. Единственият въпрос по темата, който в момента няма отговор и може донякъде да предопредели степента на наказанието, е установяването на начина, по който забраненото вещество е попаднало при спортистите: дали има небрежност и чрез заблуда от страна на доставчика е вкарано то, или има умисъл - така си е решил треньорът да стимулира състезателите", коментира още Кралев.

"Министерството на младежта и спорта остро осъди поредния допинг скандал в българските щанги. Недопустимо е по такъв начин да се руши имиджът на България! Още повече че това е рецидив за тази федерация. Скандалът е тежък и огромен! И ние гарантираме, че всички виновни ще понесат своята отговорност", се казва в позиция на ведомството. Независимо от резултата от проверката, ММС заявява категоричната си позиция, че е задължение на федерацията да контролира медикаментите и добавките, които се дават на състезателите. И е недопустимо една и съща грешка да се допуска многократно. Размерът на санкцията зависи от това дали спортистите съзнателно са взимали веществото, или не са знаели за наличието на станозолол в добавките.

Основен приоритет на ММС е получаването на международна акредитация на Българската допинг лаборатория. Както е известно, тя вече има национален лиценз, който позволи да се предприемат действия по изследване на препаратите, които използват състезателите по вдигане на щанги.

Иван Марков: Това е шашма

Най-добрият ни щангист в момента Иван Марков не иска да вярва на допинг скандала, който избухна. "Това е някаква шашма, да знаете. Не знам какво става. Какъв допинг бе, какъв скандал? Аз такова хапче не съм виждал от... толкова години. Станозолол, това знаете ли какво е?! Ако сте чували за стромба, ето това е (б.р. стромбата е анаболен стероид на хапчета за релеф)", каза Марков. Ако "Б" пробата също се окаже положителна и наказанието се потвърди, то това ще означава край на кариерата на Марков. "Нали знаете какво означава това наказание. За мен означава доживотно отнемане на правата", добави Марков. Той бе един от хванатите преди олимпиадата в Пекин през 2008 г. Марков е европейски шампион от Тел Авив 2014 г.

НАКАЗАНИЯТА:

$ 600 000 глоба и отнемане на лиценза

1780 души отиват на улицата при закриване на федерацията

Клубове и състезатели са настръхнали след поредния скандал с допинг в щангите. Съвсем реална е опасността да се стигне до крайна мярка и този спорт да бъде заличен в близките години, в случай че се отнеме лицензът на федерацията. Ако тежката атлетика бъде закрита, 1780 души остават на улицата. Това ще бъде истински крах за спорта, донесъл ни безброй медали от олимпийски игри, световни и европейски първенства.

Освен лиценза обаче глобата за скандала, която трябва да бъде платена, най-вероятно ще е в размер на 600 хиляди долара - сума, с която ръководството на родните щанги не разполага.

Страната ни ще бъде извадена от участие в предстоящото европейско първенство, а почти сигурно и от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а, където се надявахме на медали от най-добрите ни тежкоатлети. Все още се очаква отварянето на "Б" пробите, за които обаче е изключително малко вероятно да се окажат отрицателни. След оповестяване на резултатите от тях ще станат ясни и точните санкции, които ще бъдат наложени на един от най-успешните спортове у нас в близкото минало.

Милка Манева се утешава на Витоша

Милка Манева също остана много разочарована от допинг скандала. Вчера тя пусна две снимки във Фейсбук. "Напук на всичко случващо се в моя живот", написа Манева. На снимките Манева е хванала шише с бира на Златните мостове с приятели. Тя явно се опитва да се отпусне след ужасната за нея новина. Ако и "Б" пробата се окаже положителна, то това ще означава доживотно изхвърляне на състезателката от щангите. Тя бе една от хванатите с допинг през 2008 г. Манева е европейска шампионка от първенството през 2013 г. в Тирана.

Цацаров подхвана скандала

Прокуратурата се заема със скандалния случай с 11-те хванати с допинг национали по вдигане на тежести, стана ясно вчера. Спортният министър Красен Кралев е сезирал с писмо в събота главния прокурор Сотир Цацаров. Той пък ще разпредели сигнала по компетентност. Вероятно с проверката ще се заеме Софийска градска прокуратура, съобщиха от институцията. Те ще инспектират как препарата е попаднал в организма на състезателите, дали доставчикът наистина произвежда замърсени хранителни добавки и къде отиват те. Ще се направи проверка и дали при производството, в складовите помещения и в търговската мрежа, има такова вещество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай