Домакини сме на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ

Домакини сме на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри пленарната сесия на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Тя заяви, че за българския парламент е чест да председателства асамблеята в 20-ата годишнина от създаването на организацията.

Темата на форума днес е "20 години Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа: Регионът - нови реалности и споделени перспективи". По думите на Цачева, дискусията ще даде възможност за анализ на изминатия път, както и на предизвикателствата и нерешените въпроси, които да станат акцент за работа в следващите години.

Заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов заяви, че България винаги е предоставяла подкрепа и насоки на онези страни, които се стремят към европейска интеграция. "Европейската интеграция на нашите съседи няма алтернатива", подчерта той и изрази готовност България да сподели опита си от предприсъединителния процес.

Роберто Батели от ПА на ОССЕ отбеляза, че парламентаристите трябва да играят важна роля в утвърждаване на доброто управление, в борбата с корупцията и със злоупотребата с власт. "Напредъкът, към който се стремим, се основава на принципа на диалог", каза той и изрази готовност за подкрепа на ПСЮИЕ в интерес на региона, съобщава БНТ. 

Пламен Манушев, член на Парламентарната асамблея на НАТО, изрази надежда, че на днешната сесия ще бъде подкрепена идеята за създаване на постоянен секретариат на ПА на ПСЮИЕ със седалище в София. "Парламентарното сътрудничество в региона служи като важен символ, че народите могат да оставят настрана конфликтите в името на едно по-добро бъдеще", каза Манушев. "Нека направим всичко възможно да запазим нашето единство, солидарност и сплотеност", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай