ДКЕВР: Има предпоставки за увеличение на тока с 50%

ДКЕВР: Има предпоставки за увеличение на тока с 50% | StandartNews.com

София. "Има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но обществото няма да приеме по-висока цена и едва ли някой ще предложи нещо друго", заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова пред бТВ.

По думите ѝ 10-те процента са лимитът, с който обществото може да се съгласи.

Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата. „Ако това увеличение се случи означава, че държавата е абдикирала", коментира Тодорова, като подчерта отново, че това може да се случи, само ако всички дефицити, които ще бъдат натрупвани, се покриват само с цената на тока.

С увеличението на цената на електричеството състоянието на НЕК няма да се подобри, но има механизми, за да бъде оздравена компанията, заяви Тодорова.
Тя потвърди, че цената от 1 октомври ще се увеличи с 10%, както предложи комисията преди дни. „Предложението за 10% бе трудно за комисията и в този размер, но смятаме, че социално може да бъде понесен", обясни Тодорова.

я коментира и случаят от миналата седмица, когато на общественото обсъждане за новите цени Тодорова и останалите комисари бяха атакувани с яйца. По думите й акцията не е била насочена срещу нея. „Не е приятно, но който и да беше на мое място, щеше да е същото. Темата е чувствителна, но начинът на разговор трябва да е различен", каза още шефката на ДКЕВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай