Дишаме най-мръсния въздух в Европа

Дишаме най-мръсния въздух в Европа | StandartNews.com

София. България е най-замърсената страна в Европа. Това припомня бТВ, цитирайки международна агенция, която отново насочва вниманието към резултатите от годишния доклад на Европейската агенция за околна среда.

 

С най високи нива на замърсяване е въздухът е град Перник. На второ място в негативната подредба отново е български град - Пловдив. На 4-то и 5-то също се нареждат наши градове – Плевен и Добрич.

 

София се оказва най-мръсната столица. Тя попада на 11-а позиция в общата класация. Следващата посочена столица е чак на 57-мо място и това е Букурещ, на 75-то е Любляна. За сравнение - градовете в ЕС, в които въздухът е най-незасегнат от мръсотията, са Мадрид, Париж, Амстердам и Брюксел.

 

„Наистина България и София са едни от най-замърсените градове в Европа. Не можем да го скрием този факт", казва Валери Серафимов, „Мониторинг на въздуха" пред бТВ.

 

Над 100 дни в годината дишаме въздух, съдържащ прахови частици над допустимата норма. Според регулациите на ЕС, подобни дни не бива да бъдат повече от 35.

 

„Трябва да знаете, че във всички градове, където се измерват тези частици, има проблем с този замърсител. Това са над 35 населени места - Перник, Пловдив, и всички окръжни градове", допълва Серафимов.

 

Очаква се през април тази година Изпълнителната агенция по околна среда и водите да публикува своя годишен доклад. По предварителни данни, новините няма да бъдат добри - не се констатира никакво подобрение на качеството на атмосферния въздух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай