Десетки села останаха без ток заради снега

Десетки села останаха без ток заради снега | StandartNews.com

София. Десетки селища от двете страни на Стара планина са без електричество заради аварии по електроразпределителната мрежа в следствие на тежкия сняг. 

Две села в Сливенския Балкан - Раково и Ичера, имат проблеми с електрозахранването. Екипи на електроразпределителното дружество работят и на двете места, за да отстранят повредата. Всички села в Балкана над Сливен, където имаше снеговалеж, са достъпни. Движението се осъществява при зимни условия.

В област Велико Търново 24 села са без ток и още 17 около Габрово. В област Русе 9 селища са на тъмно, а в област Разград – 17. В област Търговище без електричество са 5 села.

Втори ден екипите непрекъснато отстраняват повреди по съоръженията и възстановиха електрозахранването на близо 200 населени места, но едновременно с това възникваха нови повреди, които прекъснаха електроподаването в други райони, предаде "Фокус". В случай, че не последва ново влошаване на атмосферните условия, което да предизвика нови повреди, се очаква в рамките на деня да бъде възстановено електрозахранването на всички населени места.

Енергийният министър: "Нормално е да има аварии"

"Когато времето застудява, е нормално да има аварии. Това се случва в цял свят и България не е единствената държава, в която има аварии. За съжаление, през годините не са правени инвестиционни ремонтни дейности. Още в началото на мандата предупредих, че когато в продължение на три години и половина освен че дефицитът в системата на енергетиката е 2,5 милиарда лева и не са правени инвестиции, е възможно да има проблеми. Работи се, по проблемите, и ще бъдат отстранени. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, запитан от журналисти за ситуацията с електроподаването.

Валежите спират в цялата страна

До 60 сантиметра е достигнала снежната покривка на прохода Шипка. Според метеоролозите облачността от запад се разкъсва и намалява, а в следобедните часове над по-голямата част от страната може даизгрее слънце. Вечерта над цялата страната ще се изясни. Ще духа слаб до умерен западен вятър, в източния участък на Дунавската равнина временно до силен. По Черноморието облачността също ще се разкъса и намалее, най-късно по южното крайбрежие. Ще духа северозападен вятър, който ще се ориентира от запад и ще бъде до умерен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай