Депутатите приемат бюджета в четвъртък

Протестът готви втори рунд блокада

Депутатите приемат бюджета в четвъртък | StandartNews.com

София. Втори рунд блокада на парламента готвят за четвъртък протестиращите. Заканата дойде, след като управляващите обявиха, че на 25 юли депутатите ще работят и ще приемат актуализацията на бюджета.

Разширяване на буферната зона между Народното събрание и протеста готви полицията. Очаква се униформените този път да са без надписи "Антиконфликт".

Власт и улица втвърдиха позициите си след кървавите сблъсъци в нощта срещу сряда. На жълтите павета полицаи биха протестиращи, по униформените летяха бутилки и павета. Двете страни взаимно се обвиняваха в провокация.

Обсадата на НС започна малко след след 17 ч. В сградата заседаваха три парламентарни комисии за бюджета заедно с трима министри - Драгомир Стойнев, Петър Чобанов, Хасан Адемов.

Повече от 8 часа 109 души - министри, депутати, синдикалисти, експерти и журналисти останаха като заложници в сградата на НС. Докато към 19,30 ч пред парламента се събираха все повече протестиращи, вътре гардовете от НСО предупреждаваха управниците да не излизат - от съображения за сигурност. Започнаха да ги броят и успокояват, че се подготвя акция по евакуацията им.

Напрежението започна да ескалира към 21,30 ч, когато пространството около парламента потъна в мрак. В тъмното полицаите спуснаха щитовете на лицата си, някои от тях сложиха черни маски. Направиха жива верига около загражданията и осигуриха път за бронирани джипки на жандармерията. Вътре НСО строяваше министрите и депутатите на БСП и ДПС за извеждане. ГЕРБерите, които за първи път от началото на парламентарния си бойкот влязоха в залите на НС, отказаха да се наредят с властта.
Усетили подготовката, протестиращите запалиха свещи и седнаха на жълтите павета.

Луксозен бял рейс взриви хората към 22 ч. Обградена от джипове на жандармерията и десетки полицаи, машината демонстративно влезе в периметъра на парламента. Протестиращите обявиха, че няма да пуснат депутатите. От задните редици започнаха да летят стъклени бутилки. Една от тях счупи стъклото на рейса, а жандармерист препречи дупка с щита си. Постепенно униформените заградиха с щитове всички стъкла на автобуса. Операцията е малоумна, възмущаваха се ГЕРБерите в кулоарите.

Близо час рейсът на раздора с ВИП пътниците стоя в центъра на мелето между униформени и протестиращи. Полицаи налагаха хората от първите редици, протестиращи отговаряха с камъни. Бунтари вдигнаха метър барикада от тротоарни плочки пред рейса, сложиха върху нея саксии. "Стени" от контейнери за боклук, камъни, плочки започнаха да изникват откъм храма "Ал. Невски", по пътя към Паметника на незнайния войн, пред централния вход на НС.

На първите места в белия автобус с променени лица от ужас лица седяха Хасан Адемов и Петър Чобанов. Не стойте до прозорците, наведете глави, давали непрекъснати указания охранителите.
Накрая рейсът върна управляващите на сигурно място в парламента, където те осъмнаха.

В разгара на мелето и сградата на НС потъна в мрак. Заради сигурността на законодателите НСО ги остави на аварийно осветление. Кога пак ще се радваме на парламентарна романтика, шегували се ГЕРБерите, които запалили куп свещи в стаята си.

На фона на кървавите сблъсъци отвън арестуваните депутати се занимавали със себе си. Барчето в клуба на народния представител било затворено. Нямало кой едно кафе да даде. Законодатели възмутено разказваха вчера, че се налагало да си точат чешмяна вода от мивките в тоалетните. Огладнели парламентаристи неуспешно се опитали да отключат бюфета към 1,30 през нощта. Но малко след това привиканите по спешност продавачки, незнайно как вкарани през задния вход, отключили лавката. Заели се да въртят сандвичи, печени наденички и кренвирши.

Хасан Адемов и Йордан Цонев успокоявали по телефона близките си, че са добре и всичко ще е наред. В стаята на БСП икономическият министър Драгомир Стойнев заспал, подпрян на два стола, до него придремвал и финансовият Петър Чобанов. Точно в 3 ч. започнал и инструктажът за повторното извеждане. В същото време полицаите отвън разпръскваха хората от градинката към Софийския университет, разчистваха пътя към ул. "Оборище".

Евакуацията стартира в 3,24. Цивилни лица придружавали властта. В 3,45 в сградата останали само двама депутати от ДПС, които се наложило да си тръгнат пеша, защото били забравени. В 3,48 ч и журналистите напуснали парламента.

Кръв оплиска недоволни и полицаи, 10 спешно в "Пирогов"

Домино от хора на паветата. Това се случи в първите няколко секунди, след като рейсът с депутати, ескортиран от джипките на Жандармерията, се опита да разцепи протестиращите. "Бутна ме полицай и паднах на земята. Ударих се лошо, тече ми кръв и ризата ми е скъсана. Търся и бременната си племенница и сестра си", разказа Сузана, която търсеше кърпичка, за да спре кръвта от ръката си на жълтите павета. Жената потърсила помощ в линейката, но след като докторите я прегледали, се наложило бързо да я освободят, защото трябвало да спасят ударен от паве полицай.

"Стовариха ме на земята, не са ме удряли, но напрежението стана сериозно, много агресивно се държат, вдигат жени от земята, хвърлят ги", разказа пък един от хората, които участваха в размириците пред сградата на парламента във вторник вечерта. Докато белият рейс, пълен с депутатите бегълци, се опитвал да мине пред стройните редици на гневните хора на площада, младо момче легна на паветата в опит да препречи пътя на автобуса. Още когато шофьорът на рейса се опита да прониже тълпата, хората отговориха с вдигнати във въздуха ръце и викове: "Без агресия". Полицаите се опитваха да ги вдигнат и отстранят, но не успяха. Много хора се оплакаха, че са били удряни по краката, ритани от полицаите, дори в гръб, въпреки че не са ги провокирали. "Имаше полицаи, които изведнъж си дръпнаха маските и почнаха да бият", разказаха протестиращи. Група момчета, сред които и 23-годишният Харалан, обясниха надлежно как униформените са им разкъсали дрехите, удряли са ги с щитовете в ребрата и са им крещели в лицето да се разкарат. Равносметката сочи, че 10 са пострадалите при кървавите протести. Един от тях е настанен в болница, останалите са добре, съобщиха от "Пирогов", където бунтарите потърсили помощ. 38-годишният мъж, който бе приет за лечение, е със счупена скула. Другите пострадали са с рани на главата. През "Пирогов" са минали и двама души с контузия на рамото и на пръстите. В размириците пострадаха и няколко полицаи, които бяха прегледани във ВМА.

"Вътрешният министър, жандармерията - всички знаеха, че миналата вечер протестът ще бъде окървавен", заяви продуцентът Виктор Димчев, който също беше ранен в блокадата на парламента. Според него, ако полицията желае, може многo бързо да разбере кой седи зад провокациите. Достатъчно е да прослуша телефоните, които и без това записва, каза той.

Отнеха акредитацията на журналист от бТВ

Охраната на Народното събрание е отнела поименната акредитация на репортера от bTV Димитър Анестев по време на протеста. Той предавал на живо от парламента евакуацията на депутатите около 3,25 ч. през нощта, въпреки че имало устна забрана за снимане вътре в сградата. Първият опит да бъдат евакуирани народните представители, останали в сградата заради обсъждането на актуализацията на бюджета в парламентарните комисии, в 22 ч, се провали заради блокадата на парламента. Още тогава обаче репортерът предавал пред таблета си на живо.

Според Анестев шефът на охраната се разгневил, когато забелязал, че телевизията излъчва всичко, което се случва в кулоарите. Започнал да вика "Спрете Би Ти Ви-то", а след края на ефирното излъчване лично отнел поименната акредитация на репортера. По-късно през деня в сряда стана ясно, че акредитацията му ще бъде върната.

Чобанов вдигна кръвно, депутатка бяга в Хасково

Високо кръвно вдигна, докато бе барикадиран в парламента, финансовият министър Петър Чобанов, разказали присъстващи в Народното събрание. Според тях на финансист номер 1 му прилошало, но не поискал специална лекарска помощ. Въпреки това от екипа му поискали хапчета за кръвно. По това време пък колегата му Драгомир Стойнев спял на два стола.

Леко пострадала при сблъсъците пред парламента във вторник се оказа и депутатката от Коалиция за България от Хасково Жара Пенева. Тя има наранявания по ръката от хвърчалите парчета на изпочупените стъкла на автобуса, с който около 22 ч. беше направен опит да бъдат изведени от парламента няколкото министри и депутати. Заради това депутатката се прибрала до родния си град за няколко часа. "За всички ни вътре имаше опасност за живота. Страхът обаче, който ни обхвана, беше не толкова заради самите нас, а от ужасяващото лице на протеста - озлобено и далеч от определението "мирен", разказа Пенева. Тя разказа още, че с колегите й били целени с жълти павета, които летели през всички стъкла на автобуса. Заради това се наложило поставянето на щитове на пробитите отвори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай