Депутатите почетоха Шестте ястребинчета

Депутатите почетоха Шестте ястребинчета | StandartNews.com

София. Народните представители почетоха с минута мълчание паметта на Шестте ястребинчета - деца от село Ястребино, разстреляни през 1943 г. заради това, че техни роднини - бащи и братя - са членували в партизански отряд. Парламентарната група на Коалиция за България излезе с декларация по повод 70-годишнината от трагичното събитие. 

"На 19 декември, в село Ястребино пристига втора картечна рота на 19-и пехотен полк от гр. Шумен, с командир подпоручик Константин Йорданов. Той имал заповед от командира си, полк. Атанасов, да ликвидира близките на нелегалните и партизаните от Ястребино. Войниците безмилостно разстрелват 18 души, от които 6 невръстни деца", припомнят депутатите.

Стари снимки са запазили ликовете на пет от децата – Димитринка, Надежда, Иван, и близначките Ценка и Цветанка. Шестото дете – Стойне, бил само на 7 години и все още нямал снимка. Село Ястребино се намира между Велико Търново и Омуртаг. Преди 1989 г. там имаше пионерски комплекс, посветен на загиналите деца. 

"Човешкият живот е най-висшата ценност и никаква идеология не може да оправдае насилственото му отнемане. А убийството на деца е най-жестокото и нечовешко престъпление", е категоричната позиция в декларацията. "Затова трябва да помним! Не за да обвиняваме или отмъщаваме, а за да не допускаме никога повече проливането на невинна кръв заради идеологически различия. Омразата и безсмислената жестокост са най-големите заплахи за всяко общество. Но за да се научим да живеем без омраза, трябва да помним и почитаме нейните жертви и да не забравяме уроците на историята. Трябва да превърнем в част от българските традиции европейските принципи за единство в многообразието", призовават депутатите.

"В името на живота, и за да отречем омразата, призоваваме народните представители от всички парламентарни групи да почетем заедно паметта на Шестте ястребинчета и другите жертви на черния декември 1943 г., с едноминутно мълчание!" завърши декларацията, прочетена от трибуната от депутата от БСП Явор Куюмджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай