Дело и оставка след скандала в Галиче

Дело и оставка след скандала в Галиче  | StandartNews.com

Премиерът бе потресен от скандала във врачанското село

Повдигнато е досъдебно производство срещу кмета врачанското село Галиче Ценко Чоков за умишлен палеж на два автомобила и къща. Междувременно шефът на областна дирекция на МВР- Враца Иван Кирилов е подал оставка, научи "Стандарт".

Премиерът Бойко Борисов бе разгневен вчера след репортаж на бТВ за Чоков. В речта си относно оставката на вътрешния министър Веселин Вучков той каза: "Вместо да се стегнат да работят там, сутринта гледам кмета на Галиче: как се палят всеки ден там. Вместо да си свършат работата в най-важния ден, стратегически ден, когато цялата ми концентрация е там, те ми задават гатанки".

Вероятно своевременните действия на съда са провокирани от реакцията на премиера и репортажите на бТВ.

От седмица патрулка дежури непрекъснато в Галиче пред дома на бизнесмена Веселин Тушинов, който посочи скандалния кмет Чоков за подпалвач на колите му. „Мисля, че първо началниците на полицията в Бяла Слатина трябва да минат на детектор на лъжата, за да се изясни съпричастността им към този човек, също така и някои магистрати от града", заяви Тушинов.

По време на разследването по ръцете на скандалния кмет не са открити следи от запалителната течност, нагар или сажди. Според криминалисти, това не означава, че той няма нищо общо с палежа, защото експертизата трябва си каже думата и за други следи и доказателства, събрани от мястото на престъплението.

Преди седмица синът на Ценко Чоков - Мартин, получи присъда от 10 месеца лишаване от свобода. Делото беше за побой. На първа инстанция младежът беше оправдан, но окръжният съд във Враца отмени постановеното и му даде 10 месеца затвор.

В нощта на 22 февруари е получен сигнал за горящи автомобили - „Опел Вектра" и „Мицубиши Паджеро", собственост на Веселин Тушинов от Галиче. Освен колите пожарникарите гасили и стопанска постройка, която се запалила покрай колите. Категорично става дума за умишлен палеж. Пред полицаите собственикът на автомобилите заявил, че е видял между тях кмета на Галиче Ценко Чоков, като дори е посочил неговото име в подадената в районното жалба.

Това е вторият пожар на имущество на Веселин Тушинов в Галиче. В началото на октомври миналата година неизвестен запали неговото заведение „Бара на Гунди" и още тогава той подозираше Ценко Чоков като поръчител на атаката срещу него. Тушинов работи в изнесения офис на НОИ в Бяла Слатина и е симпатизант на Николай Бареков. Той подозира, че именно заради залепени плакати на „България без цензура" и своите политически пристрастия са ядовете му с кмета на селото Ценко Чоков.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай