Държавата не определя надценките на горивата

Държавата не определя надценките на горивата | StandartNews.com

В условия на пазарна икономика няма държавен орган или институция, който може да определя надценката на търговците на горива. Това заяви говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов пред bTV. Вариантът е да има държавна намеса, но това е въпрос на политически избор какъв модел да бъде прилаган, обясни Гаврилов. Регулации на пазара на горива има в Австрия, посочи той.

Коментарът на говорителя на КЗК беше по повод съмненията за наличие на картел на пазара на горива у нас поради високите цени по бензиностанциите. КЗК е направила по-голямата част от заключенията си по секторния анализ на пазара на горива и ще излезе с решение дали има картел. Той припомни, че преди три години КЗК е открила проблеми на пазара и сега поверява дали препоръките й са спазени.

Цените у нас сред най-високите в ЕС преди облагане с акциз и ДДС, с около 10% над средните за Общността. В същото време цената на тока у нас е с 40% под средното ниво за ЕС, посочи бившият енергиен министър Трайчо Трайков, който също участва в дискусията.

"Нормалната" цена на горивата у нас трябва да бъде под средното за ЕС ниво и "горе-долу това, което е във Варна", коментира още ексминистърът Трайчо Трайков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай