“Дари любов” и кметове в съвместна акция

“Дари любов” и кметове в съвместна акция  | StandartNews.com

За доброто почивен ден няма. Това е мисията на една млада жена от Петрич. Тя не спира да дарява любов на хората чрез сдружението си "Дари любов". Този път тя зарадва 40 души от три села до Петрич - Каменна, Скрът и Габрене. Заедно с нея тръгна и екип на в. "Стандарт".

Краят на декември е, а в Петрич е слънчево като през април. Чакаме пред пункта на "Дари любов" в центъра на града. Малък микробус, предоставен от общината, ще помогне за транспортирането на даренията до трите села, за които са предназначени. Ден преди това Диана Язаджиева и екипът й са разпределили пакетите. Има голям плик с почти нови дрехи, които ще бъдат от голяма полза за бедните. Първото село, в което отиваме, е Каменна. Кметът лично ще раздаде на хората 23-те плика. Следващото село е Скрът, то е сред най-високо разположените в подножението на Беласица. Любопитен факт е, че в Скрът има къщи, които през зимата слънцето огрява само за 15 минути. Посреща ни кметицата Надка Райчева. Първият, който взема от 10-те плика, е 50-годишният Бойчо - самотен ерген, готов е да се хване на всякаква работа. Такава обаче няма в селото и той е принуден да живее с 47 лв. на месец, казва кметицата. Хора като него не са рядкост в селата около Петрич. Малцина се занимават със земеделие, а младите отдавна са се разбягали и се връщат само по празниците.

Тръгваме към предпоследното село преди границата с Македония - Габрене. Посреща ни кметът Дафина Пецева. Габрене получава 8 плика с дарения.

От 2016 г. община Петрич започва съвестна дейност със Сдружението "Дари любов". "Целта е постепенно да се обхванат всички хора в нужда, да се раздават помощи за реално нуждаещи се", казва заместник кметът по хуманитарни дейности Илиана Попова. От общината работят съвместно и с други НПО-та. В момента се изпълнява проект "Нови възможности за грижи", който ще приключи през февруари. От него се възползват 47 души, които имат нужда от личен асистент. През септември пък е приключил проектът за център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Той се намира в с. Първомай и е нов за общината. От 2016 г. общината ще участва с нов проект, финансиран от Световната банка, който ще покрие нуждата от допълнителни социални дейности. В началото на тази година е открит и център за хора с увреждания "Надежда". Там ще бъдат настанени навършилите пълнолетие деца от център "Слънце". Така те ще получават отново необходимата им грижа, споделят от общината.

След изморителния ден, прибирайки се към Петрич, с Диана си говорим, че е нужно повече хора да се включват в благородни инициативи, да носят на хората така необходимата любов. Защото знаем, че без нея светът ни е свършен.

Диана се е обрекла да прави добро. Превърнала мисията си в своя професия.

До момента "Дари любов" е помогнала на над 1500 души само в община Петрич, а вече има и центрове в Правец и София. Всички те ще бъдат отворени отново на 9-ти януари, когато всеки, който желае, може да помогне на социално слаби, възрастни и болни и сираци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай