Дама от РЗС рисува с восък

Дама от РЗС рисува с восък | StandartNews.com

На всеки Великден задължително си оставяме първото яйце да стои цяла година в хладилника. И ако след 12 месеца, като го изхвърлим, се окаже, че е пълно още - това означава, че ще има щастие и здраве в семейството, разказва водачката на листа на РЗС във Видин Кристияна Петрова.

Досега винаги се е оказвало пълно, споделя тя, и се надява никога да не го намери празно. Освен това с първото яйце, което се боядисва червено, се прави кръст на челото на малките деца в къщата, както повелява традицията. Петрова разказва, че двете й момчета винаги с нетърпение чакат празника и с голямо удоволствие помагат с яйцата.

Петрова споделя, че винаги ги боядисва на Велики четвъртък и задължително преди залез слънце. Ползва разнообразни бои от магазина, но като завършила Художествената академия, тя споделя, че винаги си ги рисува с восък. Преди обаче, когато е нямало такова разнообразие от бои, споделя тя, е правила кристалите например с винена киселина. Баба й пък е увивала яйца в орехови листа или в стар лук.

За празнична украса си купува бели гипсови фигурки на зайчета и яйца, които после изрисува с помощта на децата си. Като потомка на попски род, разказва тя, спазва всички традиции. За това и всяка година обикаля черквата "Св. Петка" в петък вечер в родния си град Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай