Бунтар в Гърмен приютява роми

Бунтар в Гърмен приютява роми | StandartNews.com

Само образованието може да промени манталитета им, твърди Иван Байрактаров

Патриот поведе протеста в Гърмен на 23 май срещу ромските набези и бездействието на държавата. Иван Байрактаров и останалите настояваха най-вече за събарянето на незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци". Четири от къщите бяха бутнати на 29 юни и близо 20 деца и възрастни се озоваха на улицата. 39-годишният водач на бунта веднага предложи етаж от къщата, в която живее баща му, на останалите без покрив над главите си съпрузи Виктор и Славка Огнянови от ромската махала. Това учуди само тези, които не познават Иван.

Близките му са наясно, че е състрадателен и с добро сърце. "Не мразя ромите, не съм срещу тези, които спазват закона и се трудят за хляба си. В библията е казано, че трябва да обичаме околните. Искам законът да важи за всички. Но не мога да не помогна на хора, които са изпаднали в беда. Виктор отказа да дойде и да се настани, но предложението ми важи и за другите без дом. Само да са свестни и честни хора, да не нарушават закона", твърди Байрактаров. Той много добре знае какво е да останеш без дом. Щом завършил средното си образование със специалност "Оператор на металорежещи машини" в училището в родното си село Гърмен, отишъл в казарма в Стара Загора.

Служил в противовъздушната отбрана. Но по никакъв начин не могъл да защити родната си къща. По онова време баща му Георги я ипотекирал в банка и опитал да завърти бизнес, но не му провървяло. Иван, брат му и родителите му загубили дома си. "Мъжът и добре да живее, се жени. А тогава хич не ми бе добре, но се задомих със съпругата си Здравка. Принудихме са да отидем на квартира в Гоце Делчев, а моето място винаги е било в родното село Гърмен. Започнахме скромен бизнес - правехме кайма, кебапчета, кюфтета. Потръгна ни, но полагахме много усилия и се трудехме ежедневно", връща се близо 20 години назад той. Не спирал да работи здраво, докато не вдигнал къща в родното си място. За него Гърмен е всичко. Затова го боли, че в последните години тук се заселват роми откъде ли не, със съмнителна репутация, с криминално минало. Зачестили кражбите. Мургавите извършители пък се чувствали над закона. "Не можеше да се продължава по този начин, Гърмен отива на зле. Вдигнахме се на протест по повод на един битов скандал. Но причините са много дълбоки и трупани десетилетия наред.

Трябва държавата и общината заедно да се намесят и да решат проблема в ромската махала", пали се Байрактаров. И се възмущава, че децата там живеят без вода и ток, в отвратителни условия. "Имам две дъщери - Екатерина е на 17 г., Илияна е на 11 г. Ако те растат в такива условия, както в гетото, държавата ще ми ги вземе. Най-важно е да се погрижат за ромските деца", казва Байрактаров. Убеден е, че в основата на всичко е образованието. Само ученето и посещаването на училище от хлапетата в ромската махала ще доведе до тяхната интеграция. Само образовани младежи могат да променят битието си, да знаят какво е култура и възпитание и как не бива да се нарушава законът. Иначе ще продължат да я карат по старому. Смята, че с приютяването на семейство роми в своя имот ще им помогне, за да водят нормален живот - да имат не само покрив над главите си, но и ток, и вода, и добро отношение от страна на околните към тях.

Той е почистил и подредил трите стаи в жилището на втория етаж на къщата, в която живее баща му. Осигурил е добри битови условия за ромското семейство. "Няма да им искам нищо, никакъв наем. Нека ползват етажа, докато си стъпят на краката. Помагам им от сърце, а не от куртоазия. Добре дошли са", твърди протестиращият срещу ромските кражби мъж.
И ловец съм, и рибар съм. Този рефрен важи с пълна сила за Иван. Предпочита обаче тишината край реката, да остане сам с мислите си, да се уедини, да съзерцава красивата ни природа. Другата му страст е футболът. Шеф е на фенклуба на ЦСКА в Гърмен от 20 години. Станал привърженик на армейците напук на баща си, който е левскар. "Не сгреших в избора си. за мен това е най-добрият и най-магнетичният отбор. Боли ме, че сме във "В" група, но дано това е катарзисът и тръгнем напред", казва Байрактаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай