Блокада без край

Блокада без край  | StandartNews.com

Ние няма да вдигнем блокадата, докато това не направят протестиращите гръцки фермери. Те са на ход – да си вдигат тракторите и да напуснат границата. Тогава и ние ще отворим граничната бразда. Това заявиха в неделя български шофьори, които са пред ГКПП – Кулата от вторник на обяд, когато отговориха на продължаваща над месец блокада на гърците с контраблокада. Родните превозвачи са разочаровани от провалените в събота преговори. И на двете срещи се появили нелегитимни представители на протестиращите от южната ни съседка, с което за пореден път се подиграли на нашите шофьори и на българската държава.

„Нашият министър Ивайло Московски им дойде за трети път на крака, а те не проявиха никакво уважение. Да не говорим и за гръцките власти, които най-много да изпратят заместник областен управител, но не и свой министър", твърдят нашите превозвачи.

Част от чакащите шофьори се изнервят от информацията, че гърците са отворили границата за 48 часа, за да преминат всички чакащи тирове. Но после отново ще блокират граничната бразда и никой не знае ще има ли коридори или не. „Веднъж вече не спазиха думата си да пускат камиони всеки ден от 11,00 до 16,00 часа. Присъствах и на двете срещи в събота. Попитах един от гръцките фермери защо спират само тирове. А той ми отговори, че в камионите има по-малко хора, докато в леките коли и автобусите са повече пътници. Това е безумие. Те умишлено съсипват бизнеса ни", твърди превозвачът Веселин Дангов.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов увери, че подпомагането на шофьорите продължава. Рано сутринта в неделя на ГКПП – Кулата са пристигнали два микробуса от общините Сандански и Петрич. Бусовете извозват от гръцкия пункт Промахон шофьори до нашия граничен пункт, за да се купят храна и вода. След това ги връщат обратно. През целия ден ще правят курсове. Преди обяд всички на опашката на наша територия получиха храна и вода, следобед ще им бъдат раздадени отново пакети с ядене и минерална вода. „Свързах се с Българския червен кръст и поисках да преговарят с гръцките си колеги за влизането ни на гръцка територия. Целта е да раздадем и на хората там храана и вода. Но знам от горчив личен опит, че с гърците преговорите текат бавно и трудно", каза още губернаторът на Благоевград.

Затворена е напълно за МПС-та и границата при ГКПП-Илинден-Ексохи. Там контраблокадата започна в сряда в 14,00 часа. Не повече от 40 тира и 20 лека коли имаше на българска територия в неделния ден. Исканията на нашите шофьори са същите – гръцките фермери да се ометат от границата заедно с тракторите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай