Близнашки: Решаването на въпроса с „Св. Александър Невски“ е исторически акт

Близнашки: Решаването на въпроса с „Св. Александър Невски“ е исторически акт | StandartNews.com

София. След днешното решение държавата и църквата си подават ръка, за да вървят заедно напред. Всички ние участваме в исторически акт, заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки на пресконференция след редовното правителствено заседание. Пред медиите премиерът обяви решението на Министерския съвет, с което собствеността на Патриаршеския храм „Св. Александър Невски" се прехвърля безвъзмездно на Българската православна църква. Премиерът напомни, че години наред този въпрос е оставал нерешен. Сега се създават нормални условия на функционирането на Българската православна църква и тя ще поеме грижата за своя храм. „Държавата няма да остане безразлична и ще мислим как да помагаме на църквата занапред", увери министър-председателят, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет. 

По отношение на Криптата в храма проф. Близнашки уточни, че след активен диалог със Светия синод се е стигнало до решението БПЦ да учреди право на ползване в полза на Министерството на културата и така да бъдат защитени интересите на държавата. Срокът е максимално възможният, който позволява Уставът на БПЦ – 25 години, като в свое писмо Църквата уверява, че правото на ползване се учредява безсрочно. Така държавата ще може да продължи да ползва сградата за музей, като музеят и църквата ще изпълняват своето предназначение в разбирателство и сътрудничество.

Пред медиите проф. Близнашки представи писмото на Негово Светейшество патриарх Неофит, в което той поздравява премиера и министрите за проявеното държавническо чувство и воля и изразява убедеността си, че решението ще бъде приветствано от милиони българи. Патриархът подчертава, че сградата е построена, за да бъде православна църква и занапред ще остане централният съборен храм на православните българи, общонародно достояние и паметник на нашата национална духовна култура. „Българската държава и БПЦ могат да работят в сътрудничество и разбирателство, в интерес на благопреуспяването на нашия Богоспасаем народ", подчертава Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай